Linkovi

Obama: 'Porezni obveznici više nikad neće morati plaćati pogreške Wall Streeta'


Obama: 'Porezni obveznici više nikad neće morati plaćati pogreške Wall Streeta'
Obama: 'Porezni obveznici više nikad neće morati plaćati pogreške Wall Streeta'

Trošak provedbe zakona procijenjen je na 19 milijardi dolara, u idućih 10 godina

U Senatu je izglasan zakon o reformi financijskog sektora, kojem je cilj spriječiti ponavljanje financijskih kriza poput one iz 2008., koja je krenula s Wall Streeta i potakla globalnu recesiju.

Pristaše zakona kažu da on vladi pruža potrebne instrumente kako bi spriječila da banke i druge financijske institucije posluju na štetu potrošača, pogotovo kada je riječ o hipotekarnim kreditimaa, kreditnim karticama i drugim financijskim uslugama, te osigurava da se izbjegnu buduće sanacije velikih banaka i korporacija novcem iz državnog proračuna.

Predsjednik Barack Obama je ocijenio da novi zakon donosi najsnažniju financijsku zaštitu potrošača u povijesti: "Zbog ove reforme, od Amerikanaca se više nikada neće tražiti da plate račune za pogreške Wall Streeta. Više neće biti sanacija banaka koje financiraju porezni obveznici”.

Oporbeni republikanci svoje su protivljenje zakonu obrazlagali nedovoljnom zaštitom od budućih sanacija tvrtki za koje se ocijeni da su prevelike da bi završile u stečaju.

Wall Street i veći dio financijske industrije snažno je lobirao protiv ovog zakona, anagažiravši više od 600 lobista i potrošivši više od 55 milijuna dolara, javljaju američki mediji.

Trošak provedbe zakona procijenjen je na 19 milijardi dolara u idućih 10 godina.

U vezi američkog financijskog sektora, tu je i vijest da je financijski div Goldman Sachs postigao je nagodbu sa saveznom Komisijom za vrijednosnice prema kojoj je pristao platiti 550 milijuna dolara, što je najveća kazna u povijesti Wall Streeta. Do nagodbe je došlo zbog građanske parnice koju su poveli klijenti Goldman Sachsa koji se osjećaju prevarenima, konkretno GS-ovom prodajom hipotekarnih vrijednosnica.

Goldman Sachs je prodavao vrijedosne papire kojima je dizajnirao hedge fond kako bi zaradio na kolapsu američkog tržišta nekretnina.

Vanjski promatrači su ocijenili da je Goldman Sachs ovom nagodbom prošao prilično jeftino, jer su analitičari prognozirali da će kazna biti oko milijardu dolara.

Financijska tvrtka je priznala pogrešku i obećala je stroži nadzor hipotekarnih vrijednosnica, određenih marketinških materijala i zaposlenika koji rade na tim poslovima. Inače, nastavlja se kaznena istraga oko toga jesu li Goldman Sashs ili njegovi zaposlenici počinili prevaru s trgovanjem hipotekama.

XS
SM
MD
LG