Linkovi

Predsjednik Obama izgubio popularnost koju je stekao nakon ubojstva Osame bin Ladena


Predsjednik Obama izgubio popularnost koju je stekao nakon ubojstva Osame bin Ladena
Predsjednik Obama izgubio popularnost koju je stekao nakon ubojstva Osame bin Ladena

Anketa koju su proveli Washington Post i ABC News pokazuje da je predsjednikova popularnost pala na 47 posto, dok 49 posto građana ne odobrava način na koji on obavlja svoj posao

Najnovija anketa javnog mnijenja u Sjedinjenim Državama pokazuje da je predsjednik Obama izgubio povećanu popularnosti u javnosti do koje je došlo nakon likvidacije Osame bin Ladena.

Anketa koju su proveli Washington Post i ABC News pokazuje da je predsjednikova popularnost pala na 47 posto, dok 49 posto građane ne odobrava način na koji on obavlja svoj posao.

Američki predsjednik uživao je podršku 56 posto Amerikanaca neposredno nakon što je prošli mjesec ubijen bin Laden u Pakistanu.

Većina ogorčenja javnosti koncentrirana je na stanje gospodarstva. Washington Post piše kako anketa pokazuje "rašireno pesimistično raspoloženje u zemlji" dok visoke cijene benzina, pad vrijednosti kuća i stanova i visoka stopa neuposlenosti povećavaju zabrinutost oko tempa oporavka američkog gospodarstva.

Anketa pokazuje da 59 posto Amerikanaca ne odobrava predsjednikovu ekonomsku politiku, dok je odobrava 40 posto. Oko devedeset posto Amerikanaca smatra da je ekonomija u lošem stanju, 57 posto smatra da oporavak još nije ni započeo, a 66 posto njih vjeruje da se Sjedinjene Države kreću pogrešnim smjerom.

Međutim, unatoč ove sumorne slike, anketa pokazuje da bi predsjednik Obama s lakoćom pobijedio sve republikanske potencijalne predsjedničke kandidate osim Mitta Romneya da se izbori održavaju danas. Prema anketi, njih dvojica su skoro izjednačena.

U još jednom znaku promijenjenog raspoloženja, ispitivanje pokazuje da 45 posto od oko tisuću ispitanika kaže kako više vjeruje republikancima u Kongresu negoli predsjedniku kad je riječ o ekonomiji – što je povećanje od jedanaest posto u odnosu na ožujak.

XS
SM
MD
LG