Linkovi

Opala popularnost predsjednika Obame


Popularnost američkog predsjednika Baracka Obame je trenutno na najnižem nivou do sada, prema jednoj anketi provedenoj u cijeloj zemlji.

Univerzitet Quinnipiac je proveo anketu koja pokazuje da 54 posto ispitanika - američkih glasača, ne odobrava način na koji predsjednik Obama vodi zemlju, dok ih 39 posto smatra da je vodjenje zemlje u redu.

Kao dodatak tome, po prvi puta, 52 posto američkih glasača kaže da smatraju da je predsjednik Obama nepošten i da mu se ne može vjerovati.

Ovi nalazi pokazuju veći pad popularnosti američkog predsjednika u odnosu na sličnu anketu od prvog oktobra.

Rezultati najnovije ankete su stigli tek par dana nakon što se predsjednik javno ispričao za brojne nejasnoće koje su se pojavile kod primjene njegovog zakona o zdravstvenoj zaštiti. Predsjednik je rekao još ranije , naime, da ako nekom odgovara trenutno zdravstveno osiguranje, moći će ga zadržati čak i ako se priključi na novi zdravstveni plan - Obamacre. Medjutim, u svom izvinjenju je gospodin Obama objasnio da je pet posto Amerikanaca koji su kupili novi plan, automatski izgubili svoje dotadašnje zdravstveno osiguranje.

Predsjednik Obama je dobio pozitivne poene za način na koji se njegova administracija odnosi u polju vanjske politike, imigracije i federalnog budžeta.
XS
SM
MD
LG