Linkovi

Hoće li Obamin nizak rejting utjecati na gubitak demokrata na Kongresnim izborima?


President Barack Obama, March 19, 2014
President Barack Obama, March 19, 2014
Odnos Predsjednika Baracka Obame prema krizi u Ukrajini će bez sumnje utjecati na gledanje javnosti na njegovo liderstvo kada su u pitanju ključni problemi američke vanjske politike. Nekoliko nedavnih ispitivanja javnog mnijenja pokazuje da je predsjednikova nepopularnost dostigla novi rekord, a to bi moglo imati značajan utjecaj na kongresne izbore narednog novembra. I

Ruska invazija na Krim i oduzimanje tog poluotoka od Ukrajine predstavlja za predsjednika Obamu jedan od najtežih testova u polju vanjske politike do sada, kažu mnogi analitičari.

“Sjedinjene Države stoje uz narod Ukrajine i njihovo pravo da odlučuju o svojoj sudbini. ”, ponavlja ovih dana američki predsjednik.

Kao i svi dosadašnji predsjednici, i gospodin Obama u isto vrijeme rješava brojne druge probleme s kojima je sučeljen. Kada je u pitanju ekonomija, predsjednik je nedavno potpisao izvršnu naredbu kojom se povećava broj radnika koji imaju pravo na plaćeni prekovremeni rad.

Kada se radi o vanjskoj politici, skoro su u Bijeloj Kući bili palestinski predsjednik i premijer Irske.

“Ima vrlo malo zemalja u svijetu gdje su veze izmedju običnih ljudi tih zemalja tako jake.”, kazao je Obama tijekom posjete irskog prmeijera.

Američki predsjednik je takodjer promovirao svoj zakon o novom zdravstvenom osiguranju za mlade ljude, na mnoge načine, pa i u humorističkim emisijama.

Ukrajinska kriza se dogadja u vrijeme kada je predsjednikov rejting sve niži, kaže Carroll Doherty iz Istraživačkog instituta Pew, i dodaje:

“Rejting mu je trenutno, u najbolje slučaju, oko 40 posto pozitivan, što nije dobar znak za jednog predsjednika koji je već šestu godinu u Bijeloj Kući , a koji želi da Demokrati dobiju većinu u Kongresu. ”

Predsjednika Obamu takodjer kritiziraju Republikanci u Kongresu koji žele zauzimanje oštrijeg stava prema Rusiji - poput senatora iz Tennessee-ja, Bob Corkera.

“Ovo je odlučujući trenutak za nas i Evropu i moramo se pokazati jakima. ”, izjavio je nedavno Corker.

Kritika ima i kod onih republikanaca koji ga možda žele naslijediti 2016. godine, poput senatora sa Floride Marca Rubija.

“Ne možemo ignorirati činjenicu da nas je pogrešna vanjska politika u posljednjih nekoliko godina dovela u ovo stanje, jer imamo predsjednika koji vjeruje da pukom silom svoje persone može oblikovati svjetske dogadjaje., izjavio je Rubio.

Posebni kongresni izbori na Floridi su obezbijedili pobjedu za republikance, izazvavši novi strah kod demokrata da će im predsjednikova nepopularnost naškoditi na izborima novembru. Analitičar John Fortier kaže:

“I predsjednici brinu za to, za kongresne izbore, i kako bi njihov rejting mogao utjecati na njihovu stranku tijekom izbora.

Većina stručnjaka predvidja da će republikanci zadržati većinu u Zastupničkom domu, a da će se demokrati namučiti da zadrže sadašnju većinu u Senatu.

Predsjednik Obama se nada da će se ovaj put izbjeći taj povijesni trend prema kojem predsjednici s dva mandata na kraju utječu na gubitak većine za svoju stranku na kongresnim izborima.
XS
SM
MD
LG