Linkovi

SAD: Izgradnja povjerenja između policije i manjinskih zajednica


Obamina administracija je odlučila da zabrani federalni transfer neke vojne opreme, uključujući granatne lansere i oklopna vozila, lokalnim policijskim odjelima, naročito u svjetlu pobuna u mjestu Ferguson u Missouriju. To je samo jedna od mjera koje poduzima grupa zadužena za poboljšanje povjerenja između manjinskih zajednica i policijskih odjela.

Gotovo da niko ne može zaboraviti snimke koji su prikazivali kako se specijalne policijske snage, dobro naoružane i u oklopnim vozilima, odnose prema ljudima koji su izašli na ulice Fergusona u Missouriju prošle godine kako bi prosvjedovali protiv incidenta u kojem je policija ubila nenaoružanog tinejdžera crnca. Sada, nekoliko mjeseci kasnije, predsjednik Obama je zabranio da policija posjeduje određenu vrstu borbene opreme za koju kaže da je namjenjena isključivo za bojno polje.

Svjedoci smo kako militarizirana oprema može ponekad ljudima dati osjećaj da su tu neke okupacione snage, a ne snage koje su dio zajednice i koje ih štite, i koje njima služe, rekao je predsjendik Obama.

On je to izjavio jučer tokom posjete Camdenu u New Jerseyu, koji se nekada smatrao najopasnijim gradom u Sjedinjenim državama. Ali dvije godine nakon što je primjenjen program policijskog nadgledanja te zajednice, stopa ubistava se smanjila za 47%. Šef policije u Camdenu je predsjednika Obamu obavijestio kako su virtualne patrole koje se koriste kamerama stvorile sigurnosne koridore za djecu koja se iz škole pješke vraćaju kući. On je također razgovarao sa mladima, kao i sa policajcima, o tome kako je policijski odjel izgradio povjerenje time što policajci nisu više isključivo u policijskim vozilima i oni redovno izlaze u zajednicu.

To nije samo odgovor na krizu. Oni ne dolaze samo kada je počinjen zločin, ili ubistvo, ili kada dođe do pucnjave. Ako su oni tu stalno onda se možemo nadati da se takva dešavanja u potpunosti mogu i spriječiti, rekao je predsejdnik Obama.

Posjećujući Camden nakon nemira u Baltimoru, američki predsjednik je još jednom naglasio važnost otvaranja mogućnosti za svu američku mladež, bez obzira da li se radi o ranom obrazovanju ili reformi sistema pravosudja.

XS
SM
MD
LG