Linkovi

Predsjednik Obama: Svijet mora stajati uz one koji se bore za slobodu


Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da svijet mora stajati uz one koji traže slobodu, i uporedio reforme koje se danas dogadjaju u Ukrajini sa izborima u Poljskoj prije 25 godina , koje su obilježile početak kraja komunizma.

Govoreći danas u Varšavi, američki predsjednik je nazvao prve djelomično slobodne izbore 1989. godine, kao veliku pobjedu slobode.

Obama je rekao da je danas slobodni svijet ujedinjen protiv, kako se izrazio, mračnih taktika Rusije u Ukrajini, i dodao:

Velikim zemljama se ne smije dozvoliti da maltretiraju manje i prijete im, niti da nameću svoju volju uz oružje, niti smiju zamaskirani muškarci zauzimati vladine zgrade. A potpis perom nikada ne smije legitimizirati kradju zemlje svoga susjeda, te stoga nećemo prihvatiti rusku okupaciju Krima niti kršenje ukrajinskog suvereniteta. Slobodne zemlje stat će ujedinjene tako da nastavak ruskih provokacija može značiti samo nastavak ruske izolacije i dodatnu cijenu koju mora platiti. , kazao je Obama.

Predsjednik Obama se sastao i sa novoizabranim ukrajinskim predsjednikom Petrom Poroshenkom kada je objavio i novu pomoć u vrijednosti od pet miliona dolara ukrajinskoj vojsci.Taj novac će se upotrijebiti za neprobojne prsluke, opremu za noćno snimanje i opremu za komunikacije, ali ne i za oružje.

Predsjednik Obama je rekao i to da medjunarodna zajednica mora podržati nastojanja da se ostvare pregovori s Rusijom, kao i da se osigura da vlada u Moskvi ne financira, naoružava, ili podržava separatiste na istoku Ukrajine. Obama je dodao da svijet mora biti spreman da provede u djelo eventualne posljedice ruskog ponašanja.
XS
SM
MD
LG