Linkovi

Obama u Poljskoj: Odlučni smo zaštiti naše saveznike u istočnoj Evropi


Predsjednici Obama i Komorowski
Predsjednici Obama i Komorowski
Situacija u Ukrajini je bila na vrhu prioriteta razgovora koje je danas predsjednik Barack Obama vodio u Poljskoj, svojoj prvoj stanici na evropskoj turneji. Nakon što se sastao s poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim, predsjednik Obama je pozvao Rusiju da spriječi dotok oružja separatistima na istoku Ukrajine, i da upotrijebi svoj utjecaj kako bi i oni podržali mir.

Obama je rekao da se poljski predsjednik Komorowski slaže da bi nastavak ruskih provokacija dobrano koštao Moskvu.

Američko-ruski odnosi se mogu ponovno izgraditi, kazao je Obama, ali treba vremena da se uspostavi povjerenje. Obama je ujedno pozvao ruskog predsjednika Putina da se sastane s novim ukrajinskim predsjednikom Petrom Poroshenkom.

Tijekom novinske konferencije s poljskim premijerom Donaldom Tuskom, predsjednik Obama je rekao da se razgovaralo o potrebi da Ukrajina reformira svoj energetski sektor, uključujući snabdijevanje prirodnim gasom. Kasnije su gospoda Obama i Komorowski bili domaćini jednom širem susretu s liderima zemalja centralne i istočne Evrope:
Sutra i prekosutra je predsjednik Obama u Brusselsu na sastanku kojem je cilj bojkot ranije planiranog summita G8 u Rusiji. U petak je Obama u Francuskoj, na obilježavanju 70-te godišnjice Dana D.

Inače, u posjet istočnoj Evropi, predsjednik Obama je donio i ponudu od jedne milijarde dolara da se ojača prisutnost američkih vojnika i opreme u regionu, kao odgovor na prijetnje Rusije.

"Svoju turneju počinjem ovdje jer su naša odlučnost da zaštitimo Poljsku, kao i ostale saveznike u centralnoj i istočnoj Evropi, ključ naše bezbjednosti. To je savezništvo svetinja.'', kazao je predsjednik Obama.

U aprilu su Sjedinjene Države poslale prvi kontingent od nekoliko stotina vojnika u Poljsku, kao simbol savezništva, iako je to mnogo manje od 10 hiljada vojnika koliko Poljska želi da permanentno budu rasporedjeni na njenom tlu.

Poljska je pozdravila Obaminu ponudu. Medjutim, poljski predsjednik Bronislaw Komorowski je rekao i to da njegova zemlja pojačava vojnu pripravnost u svjetlu ruskih akcija u regionu.

Predsjednik Obama je naglasio da ne želi sukob s Rusijom.

Nama su u interesu dobri odnosi s Rusijom. Mi ne želimo prijetiti Rusiji. Mi shvatamo da Rusija ima legitimne interese za ono što se dogadja duž njenih granica, kao i to da ima dugu, povijesnu vezu s Ukrajinom.

Obama je medjutim dodao da su nove sankcije spremne ako Rusija izabere nastavak destabilizacije Ukrajine.

Američki lider se sutra pridružuje slavlju u Poljskoj, kojim će se obilježiti izborna pobjeda pokreta Solidarnost, i kraj ere sovjetske komunističke vladavine.

Sjedinjene države tada su podržavale borbu poljskog naroda da se oslobodi kontrole Rusije. Predsjednik Obama se nada da će Poljake još jednom uvjeriti da je Amerika i dalje odlučna braniti njihovu slobodu.
XS
SM
MD
LG