Linkovi

Obama: Ostavka Hosnija Mubaraka prvi korak egipatske tranzicije


Slavlje na Trgu Tahrir, u Kairu, nakon objave ostavke Hosnija Mubaraka
Slavlje na Trgu Tahrir, u Kairu, nakon objave ostavke Hosnija Mubaraka

Američki predsjednik kaže da će SAD nastaviti biti prijatelj i partner Egiptu, te su spremne pružiti kakvu god bude potrebnu pomoć u provođenju vjerodostojne tranzicije ka demokraciji

Američki predsjednik Barack Obama kaže da je Hosni Mubarak odgovorio na 'glad za promjenom' egipatskog naroda odstupivši kao predsjednik, ali on upozorava da bi to mogao biti tek početak tranzicije te zemlje.

Predsjednik Obama je govorio u Bijeloj kući, nekoliko sati nakon što je egipatski dopredsjednik Omar Sulejman objavio da je gospodin Mubarak predao ostavku i predsjedničke ovlasti prenio na vojsku.

Gospodin Obama je rekao da 'predstoje teški dani', ali, istaknuo je, on je uvjeren da će egipatski narod otkriti odgovore na pitanja koja su ostala neodgovorena, i to miroljubivo i u duhu jedinstva koji je definirao protekle tjedne prosvjeda. Predsjednik Obama je rekao da su Egipćani 'inspirirali druge' koristeći se nenasiljem kako bi povili 'luk povijesti prema pravdi'.

On je pozvao egipatsku vojsku da osigura vjerodostojnu tranziciju štiteći prava Egipćana, ukinuvši zakon o izvanrednom stanju, revidirajući ustav, te otvorivši jasan put ka slobodnim i poštenim izborima. On je rekao da tranzicija mora uzeti u obzir želje svih Egipćana.

Gospodin Obama je također rekao da će Sjedinjene Države nastaviti biti prijatelj i partner Egiptu, te da su spremne pružiti kakvu god bude potrebnu pomoć u provođenju vjerodostojne tranzicije ka demokraciji.

Ranije je dopredsjednik Joe Biden nazvao ostavku egipatskog predsjednika Mubaraka – 'ključnim trenutkom' u povijesti.

I američki zakonodavci pozdravljaju ostavku egipatskog predsjednika. Čelnik senatske većine Harry Reid rekao je da je zadovoljan što je gospodin Mubarak 'poslušao glas naroda'. Republikanski senator John McCain je također pozdravio odluku Hosnija Mubaraka i rekao da će povijest pokazati da je posljednji predsjednički potez gospodina Mubaraka – njegova ostavka – bio izveden u najboljem interesu njegove zemlje.

Na društvenom websajtu Twitter, čelnica demokrata u Zastupničkom domu Kongresa Nancy Pelosi napisala je da egipatski mladi ljudi vode svoju zemlju ka demokraciji, nazvavši njihove poteze inspiracijom čitavom svijetu.

Reakcije iz svijeta

Svjetski čelnici pozdravljaju ostavku egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, a stanovnici zemalja diljem svijeta pridružuju se slavlju egipatskog naroda.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon hvalio je odluku gospodina Mubaraka, rekavši da je volji naroda bilo udovoljeno. On je pohvalio i egipatske prosvjednike koji su svoja prava upražnjavali 'na miroljubiv, hrabri i uredan način', te je ponovno pozvao na urednu i mirnu tranziciju.

Slavlje se proširilo iz Egipta u Tunis, gdje su građani klicali, a automobili svojim trubama izražavali zadovoljstvo oko ostavke Hosnija Mubaraka.

Šefica diplomacije Europske unije Catherine Ashton izjavila je da poštuje odluku gospodin Mubaraka da odstupi s vlasti. Ashton poziva na 'ubrzani dijalog' kojim će biti uspostavljena vlada koja će ispuniti stremljenje naroda.

Britanski premijer David Cameron poziva Egipat da krene ka demokratskoj vladi, dok njemačka kancelarka Angela Merkel naziva Mubarakovu odluku 'povijesnom promjenom' za Egipat. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy poziva na slobodne izbore.

XS
SM
MD
LG