Linkovi

SAD: Tragedija nedaleko od Osa snažna inspiracija


"Moram odmah istaći da je snaga i duh članova porodica sa kojima sam se susreo, unatoč bolu za izgubljenim, izuzetna.“

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je, prije odlaska za istočnu Aziju, u saveznoj državi Washington obišao produčje stradalo u velikom prošlomjesečnom klizanju tla.
Iz aviona, uz kratko pozdravljanje sa lokalnim zvaničnicima, u helikopter iz kojeg se najbolje moglo vidjeti područje zahvaćeno klizanjem ogromne mase zemlje u neposrednoj blizini grada Oso. Nakon podužeg nadlijetanja stradalog područja i privatnog susreta sa porodicama poginulih gospodin Obama je u lokalnoj vatrogasnoj stanici odao priznanje članovima spasilačkih ekipa i volontera koji su prvi priskočili u pomoć unesrećenim.

O susretu sa porodicama nastradalih i njihovim porukama gospodin Obama je rekao:

"Moram odmah istaći da je snaga i duh članova porodica sa kojima sam se susreo, unatoč bolu za izgubljenim, izuzetna. Osim toga, svi oni izražavaju zahvalnost onima koji su prvi priskočili u pomoć i ističu da duboko cijene njihove napore. Znam da su to članovima spasilačkih ekipa već rekli, a ja moram dodati da cijela zemlja cijeni ono što su spasioci učinili."

Nanosi zemlje, drveća i mulja su i nakon mjesec dana veliki unatoč intenzivnom rasčišćavanju. Prokopavanjem odvoda i oticanjem velikih nakupina vode, na pojedinim mjestima dubokim i do dva metra, omogućen je pristup teškim mašinama, što će ubrzati saniranje tla.

Gospodin Obama je istakao da je koordinacija i saradnja brojnih ekipa i organizacija na saniranju posljedica bila vrlo uspješna i dodao:

"Taj rad se nastavlja. Ima još porodica koje tragaju za voljenim. Mnoge porodice su izgubile sav svoj imetak i pred njima je težak put. Moramo sam doći ovdje i reći da cijele Sjedinje Države misle na sve njih, da su uz njih u njihovoj tragediji. Bićemo uz njih koliko god bude potrebno. Do nesreće malo je Amerikanaca znalo za Oso. Sada smo svi mi inspirirani hrabrošću, odlučnošću i duhom porodica, spasilaca, volontera, podrškom i brigom koju su jedni drugima pružili."

Do klizanja zemljišta došlo je 22. marta. Pod nanosima ogromne mase raskvašenog tla, drveća, mulja... poginula je 41 osoba. Dvije osobe se još uvijek vode nestalim. Troškovi na rasčišćavanju stradalog područja, dosadašnji i budući, procjenjuju se na preko 40 miliona dolara.
SAD: Tragedija nedaleko od Osa snažna inspiracija
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
XS
SM
MD
LG