Linkovi

Obama: Sjeverna Koreja mora izgraditi povjerenje


Američki predsjednik Barack Obama je pozvao Sjevernu koreju da, kako je rekao, poduzme mjere izgradnje povjerenja,kao što bi bilo okončanje nuklearnih i raketnih testova, kojima je cilj smanjenje tenzija.

U intervjuu koji je dao za američku TV mrežu ABC, predsjednik Obama je rekao da bi druge zemlje uzvratile istom mjerom ako bi vidjele bilo kakvu vrstu odgovornog ponašanja od strane Sjeverne Koreje.On je dodao da vlada u Pjong Jangu tek treba da pokaže takvu vrstu ponašanja.

Sjeverna Koreja je izrekla niz dramatičnih prijetnji nakon što su prošle nedjelje Ujedinjeni Narodi uveli nove oštre sankcije toj zemlji radi posljednjeg nuklearnog testa. Medju prijetnjama je bila i ona da će vlada u Pjong Jangu izvesti tzv. preventivni nuklearni napad na Sjedinjene Države.

Predsjednik Obama je takodjer izjavio za ABC da iza nekih, ali ne svih kibernetskih napada na američke firme i infrastrukturu , stoji kineska vlada.

Obama je dodao da su Sjedinjene Države kazale Kini i drugim zemljama, da očekuju da se te države pridržavaju medjunarodnih zakona.On je pozvao američki Kongres da ojača kibernetsku sigurnost ujedno štiteći gradjanske slobode.
XS
SM
MD
LG