Linkovi

SAD: „Ne podleći strahu...“


Oglas FBI-a kojim se traže inforormacije o Ahmadu Khanu Rahamiju, osumnjičeniku za subotnji napad u New Yorku
Oglas FBI-a kojim se traže inforormacije o Ahmadu Khanu Rahamiju, osumnjičeniku za subotnji napad u New Yorku

"Teroristi pokušavaju nanijeti zlo nedužnim, žele unijeti strah u sve nas, uništavati način na koji živimo, minirati naše vrijednosti.“

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama danas je u New Yorku, gdje će učestvovati u radu Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, istakao da je više napada proteklog vikenda uzaludan pokušaj terorista da izazovu strah i paniku. O detaljima istrage koja je rezultirala hapšenjem Ahmada Khana Rahamija, američkog državljanina afganistanskog porijekla, nakon oružanog sukoba sa policijom gradu Elizabeth, savezna država New Jersey, predsjednik Obama nije govorio.

Prepustiće te detalje, kako je rekao, inspektorima Federalnog istražnog biroa i nadležnim policijiskim službama. Guvernerima saveznih država New York i New Jersey i gradonačelniku New York City-a obećao je punu podršku i pomoć nadležnih agencija federalne vlade.

U svom kratkom obraćanju američkoj javnosti predsjednik Obama je, pored ostalog, istakao:

"Teroristi pokušavaju nanijeti zlo nedužnim, žele unijeti strah u sve nas, uništavati način na koji živimo, minirati naše vrijednosti. Moramo biti budni i agresivni, i u otkrivanju i sprečavanju nasilja bez ikakvog smisla, i u pronalaženju i privođenju pravdi svih onih koji se odlučuju na nasilje... Svi mi, svi građani Sjedinjenih Država u tome mogu itetako pomoći i doprinijeti da u nama ne prevlada strah."

Njurorška policija objavila je rano jutros fotografiju Ahmada Khana Rahamija uz saopštenje da je on osoba koju smatraju dogovornom za eksploziju u noćnim satima u prošlu subotu u Chelsea-u, jednom od kvartova Manhattana. Tom prilikom ranjeno je 29 osoba i svi povrijeđeni su van životne opasnosti. Rahami je bio tražen i kao osumnjičeni za ekploziju, takođe u subotu u dnevnim satima, u Seaside Parku u New Jerseyu. Ta ekplozija prošla je bez ikakvih posljedica.

Predsjednik Obama je, govoreći vrlo tratko o napadu u trgovinskom centru Crossroads u Minnesoti, gdje je napadač nožem ranio devet osoba, izrazio uvjerenje da je to odvojeni incident i da istragom treba utvrditi da li je potencijalni teroristički čin.

Napadač, koga je likvidirao policajac koji u trenucima napada nije bio na dužnosti, identificiran je kao Dahir Adan, 22-godišnji američki državljanin somalijskog porijekla. Teroristički pokret za Islamsku državu preuzeo je odgovornost za taj napad, tvrdeći da je Dahir Adan jedan od njihovih pripadnika.

SAD: „Ne podleći strahu...“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG