Linkovi

SAD: Zaokret u energetskoj politici


Predsjednik SAD u zračnoj bazi Andrews
Predsjednik SAD u zračnoj bazi Andrews

Planom predsjednika Obame otvaraju se, za bušenja i eksploataciju nafte, područja do 80 kilometara širine uz atlantsku obalu od Virdžinije do Floride, kao i u istočnom dijelu Meksičkog zaliva. Obama se nada da će dobiti i podršku opozicione, Republikanske stranke.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama najavio je planove proširenja eskploatacije nafte i gasa u američkim priobalnim vodama, prekidajući tako 20 godina dugu zabranu bušenja i crpljenja nafte posebno na južnom dijelu priobalnog područja Atlantskog okeana. Ti planovi su, kako je istakao gospodin Obama, dio široke strategije smanjivanja američke ovisnosti o nafti iz uvoza, maksimaliziranja korištenja domaćih energetskih izvora i promoviranja upotrebe čište energije. Ekolozi, međutim, smatraju da će zaokret u američkoj energetskoj politici biti korak nazad za predsjednika koji je svoju predizbornu kampanju gradio i na obećanjima o ekonomiji pogodnoj po okolinu.

Plan otvaranja velikih područja za eksploataciju nafte uz istočnu i jugoistočnu obalu Atlantika, jednom riječju, predstavlja veliki zaokret u energeskoj politici Sjedinjenih Država i za mene to nije bila laka odluka, rekao je predsjednik Obama i istakao:

Predsjednik SAD Barack Obama
Predsjednik SAD Barack Obama

“Sve u svemu, s obzirom na naše energetske potrebe, zbog ekonomskog rasta, zbog novog zapošljavanja, zbog održavanja naše ekonomske konkurentnosti, mi moramo koristiti i tradicionalne izvore energije i istovremeno stvarati nove obnovljive domaće energestke izvore.”

Gospodin Obama je govorio u zračnoj bazi Andrews, ispred lovačkog aviona koji koristi i bio-gorivo, i tako, i simbolički, podcrtao predanost razvoju obnovljivih energetskih izvora:

“Ako testiranja budu tekla kako je planirano, to će biti prvi borbeni avioni brži od zvuka pokretan sa 50 procenata goriva iz bio-mase.”

Ekolozi, međutim, smatraju da predsjednik, sa novim energetskim planovima, ide linijom koja bi mogla dovesti do zastoja u procesu usvajanja nove zakonske regulative o klimatskim promjenama.

Anna Aurilio iz organizacije Environment America je mišljenja da će plan povećanja crpljenja nafte iz priobalnih područja povećati, a ne smanjiti, ovisnost Sjedinjenih Država o nafti i povećati globalno zagrijavanje:

Anna Aurilio, Environment America
Anna Aurilio, Environment America

“Ne vjerujem da možemo smanjiti našu ovisnost o nafti većom domaćom proizvodnjom. Sjedinjene Države jednostavno nemaju dovoljno sirove nafte. Ako svu tu naftu koju možemo dobiti iz priobalnih područja i dobijemo, to je mali dio onoga što sada trošimo i ta nova nafta biće dostupna tek za mnogo, mnogo godina.”

Planom predsjednika Obame otvaraju se, za bušenja i eksploataciju nafte, područja do 80 kilometara širine uz atlantsku obalu od Virdžinije do Floride, kao i u istočnom dijelu Meksičkog zaliva. Obama se nada da će dobiti i podršku opozicione Republikanske stranke, čiji su predsjednički kandidati snažno zagovarali otvaranje priobalnih bušotina tokom predizborne kampanje 2008. godine.

“Otvoren sam za prijedloge svojih prijatelja Demokrata i Republikanaca. Mislim da možemo prevazići političke razlike kada je riječ o energetskoj politic” - istakao je gospodin Obama.

Drugi dijelovi energetske politike o kojima je Obama jučer govorio će lako naići na odobravanje ekologa i organizacija za zaštitu okoline. Među tim prijedlozima su i obaveze proizvođača automobila da prave energetski štedljivije automobile i kupovina 5 hiljada vozila sa hibridnim pogonom kojima će biti zamijenjena sadašnja flota vladinih automobila.

XS
SM
MD
LG