Linkovi

SAD – Izrael: Šta će donijeti 13. susret Obama-Netanyahu


Analitičar Daniel Server smatra da američki predsjednik ne može bitnije uticati na politiku izraelske vlade i njenog premijera.

Nekoliko mjeseci nakon što su odnosi Sjedinjenih Država i Izraela uveliko zahladnjeli, američki predsednik Barack Obama će idućeg tjedna u Bijeloj kući dočekati izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Ključna tema razgovora biće ono što je uzrok zategnutim odnosima - sporazum o nuklernom programu Irana. Dvojica državnika neće moći izbjeći ni razgovor i o povećanim tenzijama između Izraelaca i Palestinaca, o čemu takođe imaju dosta različite stavove.

Da podsjetimo, govor izraelskog premijera u Kongresu Sjedinjenih Država prije osam mjeseci bio je bez presedana. O sporazumu sa Iranom, tada još u pregovaračkoj fazi, je rekao:

“To je loš sporazum. Veoma loš sporazum. Za nas je bolje bez sporazuma.”

Taj govor bila je Netanyahuova najneprijatnija kritika pregovaračkog procesa sa Iranom koji su predvodile Sjedinjene Države. Bilo je dosta senatora i zastupnika, Demokrata, koji su njegovo obraćanje ocijenili i kao osobni napad na predsednika Obamu.

Ubrzo nakon definitivnog postizanja sporazuma američki je uzvratio Netanyahuu:

“Nuklearno naoružani Iran je mnogo opasniji za Izrael, za Sjedinjene Države i svijet od Irana bez sankcija.”

Sa velikim razlikama u stavovima oni će se po trinaesti put susresti 9. novembra u Ovalnom uredu. Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je najavio da će, osim o Iranu, dva lidera razgovarati i o borbi protiv militanata takozvane Islamske države i o jačanju sigurnosti Izraela. Podsjetio je i na slijedeću ocjenu izraelskog premijera:

“Netanyahu je u govoru u Kongresu istakao da je nivo sigurnosne saradnje koju pruža i ostvaruje administracija predsjednika Obame bez presedana. To je još jedna indikacija osobne predanosti predsjednika Obame održavanju i unapređenju sigurnosti Izraela i neraskidivosti odnosa između dvije zemlje.”

Napetosti i sukobi između Palestinaca i Izraelaca u kojima je bilo više žrtava na obje strane eskalirali su posljednjih tjedana. Prilikom obraćanja novinarima u oktobru, predsednik Obama je osudio nasilje i apelirao na obje strane da se sudrže, naglasivši da to blokira i američke napore ka uspostavljanje dvije države koje će koegzistirati u miru. Takođe je istakao:

Mislim da je to prije svega odgovornost Izarelaca i Palestinaca. Mi smo uvijek bili i uvijek ćemo biti spremni da pomognemo da krenu putem konstruktivnije saradnje. A u međuvremenu, upravo sada, svi bi trebalo da se usredsrede na to da ne ginu nevini ljudi.”

Analitičar Daniel Server, profesor univerziteta Johns Hopkins, smatra da predsjednik Obama ne može bitnije uticati na politiku izraelske vlade i premijera Netanyahua, čak i kada je u pitanju gradnja novih naselja na okupiranom palestinskom zemljištu:

“Izraelci grade naselja, nastavljaju da se šire Zapadnom obalom. To je i iz američke i iz palestinske perspektive neprihvatljivo, ali to Izrael ne sprečava da gradi.

Barack Obama će, poput više prethodnih američkih predsjednika, pokušati još jednom, možda posljednji put, pokrenuti duboko zastali proces uspostavljanja izraelsko-palestinskog mira. Njegov drugi mandat primiče se kraju. Analitičari su saglasni u ocjeni da bez političke volje i izraelskih i palestinskih lidera ni Obama u tome neće uspjeti.

SAD – Izrael: Šta će donije ti 13. susret Obama-Netanyahu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

XS
SM
MD
LG