Linkovi

Razgovori Obama – Netanyahu usmjereni prema mirovnom procesu


Obama i Netanyahu nakon susreta u Bijeloj kući, negirali tvrdnje o napetostima u medjusobnim odnosima. Netanyahu je rekao da je sada vrijeme za direktne razgovore izmedju Izraela i Palestinaca.

Bio je to prvi susret dvojice lidera od marta nakon što je Netanyahu hladno dočekan u Bijeloj kući. Pojavljujući se zajedno pred novinarima oni su jedan drugom odali priznanje, kao i američko-izraelskim odnosima.

"Nesalomljive su veze izmedju Izraela i Sjedinjenih Država. Te veze uključuju naše interese nacionalne sigurnosti, strategijske interese, i što je najvažnije odnos izmedju dvije demokratske zemlje koje dijele zajedničke vrijednosti", naglasio je Barack Obama.

Gospodin Netanyahu je novinarima rekao da je Izrael spreman da puno toga uradi kako bi uspostavio mir sa Palestincima:

"Mi ćemo otpočeti neposredne razgovore. Mislim da je pravo vrijeme za početak direktnih razgovora. Mislim, da bi se uz Obaminu pomoć, predsjednik Abbas i ja sam trebali angažirati u direktnim razgovorima kako bi postigli politički dogovor o miru, sigurnosti i prosperitetu."

Američki izaslanik za Srednji Istok, George Mitchell je bio medijator nekoliko posrednih razgovora izmedju dvije strane. Medjutim, Palestinci su odbili da se angažiraju u direktnim razgovorima dok se Izrael ne složi da obustavi izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali i u Istočnom Jerusalemu, područjima za koje Palestinci smatraju da trebaju biti u sastavu njihove buduće države. Izrael je privremeno obustavio izgradnju, ali samo do septembra.

Izraelska organizacija za zaštitu ljudskih prava, B`Tselem je u utorak objavila da jevrejska naselja kontrolišu oko 42 procenta Zapadne Obale. U njihovom izvještaju se tvrdi da je većina zemlje oduzeta od privatnih vlasnika Palestinaca.

Jessica Montell, direktor B'Tselema kaže da: "Naselja rastu tri puta brže od stanovništva Izraela.”

Pitanje naselja je zateglo odnose u martu, tokom posjete američkog potpredsjednika Joe Bidena Izraelu. U to vrijeme je Izrael objavio planove o podizanju novih jevrejskih naselja u Istočnom Jerusalemu.

Kratko nakon toga je i Netanyahu posjetio Washington, ali nije bilo zajedničkog poziranja za novinare sa predsjednikom Obamom.

Jučer, mada Netanyahu nije spomenuo naselja, rekao je da će biti poduzeti novi koraci kako bi se pokrenuo mirovni proces: "Na to smo se fokusirali u našim razgovorima. I mislim da če oni biti poduzeti u narednih nekoliko sedmica."

Obojica su negirali postojanje medjusobnih napetosti.

Obama je rekao da ima povjerenje u premijera Netanyhua, „još od našeg prvog susreta prije nego sam bio izabran za predsjednika i to sam rekao i javno i privatno."

Izraelski premijer je, takodjer, negirao bilo kakve zategnutosti: "Ti izvještaji o prestanku specijalnih američko-izraelskih odnosa nisu samo preuranjeni, oni su jednostavno pogrešni", rekao je Netanyahu.

On je odao priznanje predsjedniku Obami zbog odobravanja novih američkih sankcija protiv Irana.

Predsjednik Obama je izgleda odbacio izvještaj New York Timesa prema kojem se u nedavnom nacrtu sporazuma o neproliferaciji nuklearnog oružja Izrael poziva da potpiše sporazum.

Široko je rašireno uvjerenje da Izrael ima nuklearno oružje.

Predsjednik Obama je rekao da Izrael ima jedinstvene potrebe u pogledu sigurnosti koje zahtijevaju da odgovori na prijetnje u regionu.

XS
SM
MD
LG