Linkovi

Afganistan i Ukrajina trenutno najveći izazov za NATO savez


Susret između predsjednika Obame i Anders Fogh Rasmussena u Bijeloj kući došao je u trenutku dok se predstavnici NATO saveza pripremaju za ključni samit u septembru.

Generalni sekretar NATO saveza Anders Fogh Rasmusen se sastao sa predsjednikom Barackom Obamom kako bi razgovarali o krizi sa kojom se savez suočava u dva različita dijela svijeta. Jučerašnji susret u Bijeloj kući dolazi u trenutku dok se predstavnici NATO saveza pripremaju za ključni samit u septembru.

Predsjednik Obama je u ovalnom uredu dočekao generalnog sekretara Anders Fogh Rasmuseena. Ali na drugom kraju svijeta, u Afganistanu, njihove zabrinutosti su potpuno jasne. Četiri vojnika NATO saveza su jučer ubijena u samoubilačkom napadu u istočnoj pokrajini Parwan, dok navodi o prevarama nadsjenjuju rezultate predsjedničkih izbora u toj zemlji gdje obojica kandidata prisvajaju pobjedu. To sve u pitanje dovodi budućnost NATO saveza u toj zemlji.

Ako nema razjašnjenja prije NATO samita u septembru, onda će naravno biti teško i zamisliti potpisivanje sigurnosnog sporazuma prije samita. U tom slučaju bićemo suočeni sa ozbiljnim problemima kada je u pitanju planiranje za trening misiju nakon 2014, rekao je gospodin Rasmussen.

Sjedinjene države imaju 31 hiljadu vojnika u Afganistanu, uz 17 hiljada pripadnika međunarodnih sigurnosnih snaga koje predvodi NATO. Ali bez novog sigurnosnog sporazuma, taj nivo bi se mogao smanjiti na gotovo nulu, što otvara vrata dodatnoj nestabilnosti. Uz to, dolazi i pritisak od strane Rusije, koja i dalje okupira Krim i podržava separatiste u istočnoj Ukrajini. Bivši američki ambasador u Ukrajini Steven Pifer kaže:

S obzirom na nove ili obnovljene zabrinutosti vezano za rusku politiku i ponašanje Rusije, vidjećemo obnovljen fokus u NATO savezu na njegovu prvobitnu svrhu, a to je pružanje kolektivne odbrane, kaže gospodin Pifer.

Sjedinjene države i NATO su poduzeli korake kako bi pružili uvjeravanja članicama kao što su Poljska i baltičke države, koje se pribojavaju da bi Rusija mogla pokušati nešto slično i prema njima. Ali postoje razilaženja oko toga dokle bi NATO i njegovi partneri trebali ići. Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt kaže:

Ne vjerujem da možete potpuno izolirati zemlju kao što je Rusija, niti mi to pokušavamo uraditi. Ali šaljemo jasne signale da njihova politika nije prihvatljiva, i da nosi ekonomsku cijenu, rekao je Carl Bildt.

Ali drugi, kao Jorge Benitez iz Atlantskog vijeća, kažu da Sjedinjene države i NATO nisu dovoljno jasni.

Ovdje izbjegavamo rizik, i iako je Putin u mnogo slabijoj poziciji, on je voljan podnijeti trošak i platiti kako bi utvrdio svoju poziciju, i stoga njegova pozicija za sada pobjeđuje.

Još jedna zabrinutost NATO-a je nedostatak podrške za troškove odbrane. Gospodin Rasmussen kaže da bi savez imao dodatnih 90 milijardi dolara, da sve njegove članice udovoljavaju miminalnim zahtjevima, što je ključno pitanje u trenucima kada se NATO suočava sa prijetnjama na više frontova.

XS
SM
MD
LG