Linkovi

U utorak susret Obama - Natanyahu


Susret predsjednika Obame s Mahmoudom Abbasom

Izraelski premijer Benjamin Natanyahu se sutra u Bijeloj kući sastaje s predsjednikom Barakom Obamom. To ce biti njihov prvi susret poslije upada izraelskih komandosa na brod humanitarne flote, kada je poginulo devet pro-palestinskih aktivista. Sastanak Obama- Natanyahu se odrzava uoči isteka roka za izraelsko-palestinski mirovni proces i u vrijeme očiglednog strateškog preokreta Turske politike na Srednjem Istoku

Akcija izraelskih komandosa protiv humanitarnog konvoja kada je ubijeno osam Turaka i jedan Amerikanac turskog porijekla, izazvala je prosvjede u Evropi, Sjedinjenim Državama i na Srednjem istoku. Flotila je plovila ka Gazi i incident je ponovo skrenuo pažnju na izraelsku blokadu Gaze, uzanog priobalnog pojasa duž Mediterana, gdje živi milion i po Palestinaca.

Iako Sjedinjene Države nisu osudile Izrael, predsjednik Obama se sastao sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom da razmotri humanitarnu krizu u Gazi.

Predsjednik Barack Obama:

„Važno je utvrditi sve činjenice, ali ono što već znamo jest da je situacija u Gazi neodrživa."

U prvom trenutku, kriza je zaprijetila da će ugroziti posredne mirovne razgovore Izraela i Palestinaca. Ipak, specijalni američki izaslanik George Mitchell je obnovio tzv „putujuću diplomaciju" nekoliko dana prije planiranog sastanka predsjednika Obame i premijera Netanjahua.

Palestinci su odredili septembar kao krajnji rok za sadašnji krug pregovora.

Analitičar prilika na Srednjem istoku, Shibley Telhami je profesor na Univerzitetu savezne države Maryland.On govori:

„Jasno je da se očekuje da će ova diplomacija riješiti sukob, a ne održavati ga. Potrebna je hitna akcija. Vrijeme za dvodržavno rješenje ističe."

Glavni prioritet za predsjednika Obamu je dvodržavno rješenje - sa neovisnom palestinskom državom koja opstaje pored Izraela.

Obama vrši pritisak na Izrael da zaustavi izgradnju naselja na Zapadnoj obali i u istočnom dijelu Jerusalema, što je izazvalo zategnutost u odnosima.

Otkako je predsjednik Obama preuzeo Bijelu Kuću, nije postignut očigledan napredak u pregovorima. Danielle Pletka, iz američkog Instituta Enterprise, za to okrivljuje predsjednika, i objašnjava zašto:

„Usudjujem se reći da je predsjednik nanio štetu specijalnim odnosima Sjedinjenih Država sa Izraelom, da se ne spominje naš specijalni odnos sa mnoštvom drugih saveznika."

Pojedini srednjesitočni analitičari kažu da izraelska blokada Gaze nije značajnije oslabila militantnu organizaciju Hamas, koja je preuzela vlast na tom području još 2007. godine.

Medjutim, napad na flotilu je pogoršao odnose Izraela i Turske, koji su do skora bili prijateljski.

„Turska je igrala ključnu posredničku ulogu. Pogoršanje odnosa Turske i Izraela je na neki način izmijenilo kompletnu stratešku sliku." kaže Shibley Telhami sa Univerziteta Maryland.

Nakon incidenta s flotilom, Turska je opozvala svog ambasadora iz Izraela i zatražila da se Izrael izvini i plati oštetu porodicama žrtava.

Vlada u Ankari je takodjer zatražila da Izrael prekine blokadu Gaze i da jevrejska država dozvoli dopremu većeg broja proizvoda na tu teritoriju.

Analitičari kažu da su te turske akcije znak da Ankara mijenja strategiju.

„Turska je odlučila da svoj pravac sa puta ka Evropskoj uniji, ili prema Zapadu, promjeni i okrene se Srednjem istoku. I što je još gore, ne prema arapskom svijetu sa kojim mi saradjujemo, nego prema Siriji, prema Iranu i sličnim zemljama i mislim da incident sa flotilom moramo promatrati u tom kontekstu." , govori analitičarka Danielle Pletka.

Očekuje se da predsjednik Obama i premijer Natanyahu pokušaju prevazići probleme u trenutnim odnosima. Zadnji puta kada je izraelski premijer posjetio Bijelu kuću - nakon spora oko jevrejskih naselja - dva lidera nisu čak ni pozirala za zajedničko fotografiranje niti su održali zajedničku konferenciju za novinare.

XS
SM
MD
LG