Linkovi

Umjesto da nastavi istim putem, američko istraživanje svemira treba 'skočiti u budućnost'


Američki predsjednik Barack Obama u Centru za svemirska istraživanja Kennedy, 15.4.2010.
Američki predsjednik Barack Obama u Centru za svemirska istraživanja Kennedy, 15.4.2010.

"U okviru ovog plana brže ćemo i češće putovati u svemir, na način koji će nam pomoći unaprijediti naše tehnološke kapacitete i smanjiti troškove, što je neophodno za dugoročnu održivost putovanja u svemir," rekao je predsjednik Obama

Predsjednik Barack Obama objavio je plan za buduće aktivnosti Agencije za istraživanje svemira, NASA-e. Njegova vizija obuhvaća mogući svemirski let na Mars, iako ne tako skoro kako su se nadali mnogi Amerikanci. Predsjednik je otputovao u Centar za svemirska istraživanja Kennedy na Floridi kako bi obranio svoj kontroverzni prijedlog za promjenu smjera Sjedinjenih Država u istraživanju svemira.

Predsjednik Obama je rekao da želi da američko istraživanje svemira “skoči u budućnost,” umjesto da nastavi istim putem:

"Do 2030. godine, vjerujem da ćemo poslati ljude da kruže oko Marsa i vratiti ih sigurno na Zemlju. A nakon toga slijedit će slijetanje na Mars i ja se čvrsto nadam da ću to za svog života vidjeti."

U Centru za svemirska istraživanja Kennedy, odakle se lansiraju američke svemirske misije, gospodin Obama objavio je svoj prijedlog za budućnost NASA-e nakon svršetka programa za raketoplane, u kojem su još preostala tri planirana leta. Predsjednikov novi plan za istraživanje svemira dodijelio bi privatnim tvrtkama gotovo šest milijardi dolara za izgradnju vlastitih raketoplana i za njihovo lansiranje na međunarodnu svemirsku postaju.

Njime bi se opstanak te postaje produžio za pet godina. Dodatne milijarde dolara bile bi potrošene na istraživanje za razvoj novih NASA-inih raketa za svemirske misije koje bi dovele do čovjekovog leta na Mars. Ovaj plan zamijenit će program Constellation kojeg je predložio bivši američki predsjednik George W. Bush, a kojim se predviđao ponovni let astronauta na Mjesec te potom na Mars. Barack Obama kaže da će njegov pristup otvoriti nove i bolje metode istraživanja svemira:

"U okviru ovog plana brže ćemo i češće putovati u svemir, na način koji će nam pomoći unaprijediti naše tehnološke kapacitete i smanjiti troškove, što je neophodno za dugoročnu održivost putovanja u svemir."

Međutim, neki zakonodavci i bivši astronauti kritiziraju predsjednika Obamu zbog otkazivanja planova za povratak na Mjesec. U Zastupničkom domu, republikanski kongresnik Rob Bishop kaže da će otkazivanje misija na Mjesec nauditi američkoj obrani. Među kritičarima su i neki astronauti: Neil Armstrong, prvi čovjek koji je hodao površinom Mjeseca, i drugi bivši astronauti programa Apollo, Jim Lovell i Eugene Cernan. U pismu upućenom gospodinu Obami, trojica astronauta poručuju da ‘Amerika mora odlučiti želi li i dalje imati vodeću ulogu na području istraživanja svemira.’

No, kolega Neila Armstronga s misije Apolla 11, Buzz Aldrin, podržava predsjednikovu odluku. Predsjednik Obama je rekao da je u potpunosti predan NASA-inoj misiji i budućnosti te da želi da istraživanje svemira ostvari postignuća i dalje od Mjeseca:

"Na Mjesecu smo već bili. I Buzz je bio tamo. Postoji puno više u toga u svemiru što bi trebalo istražiti i puno više za naučiti od onoga što znamo danas."

Barack Obama prvi je američki predsjednik koji je posjetio Centar za svemirska istraživanja Kennedy u posljednjih 12 godina. On je rekao da istraživanje svemira za Ameriku nije luksuz, već nužnost.

XS
SM
MD
LG