Linkovi

Obama na Hawajima domaćin summita APEC-a


Predsjednik Barack Obama na Hawajima, 12. studenog 2011.
Predsjednik Barack Obama na Hawajima, 12. studenog 2011.

Na summitu se raspravlja o predloženoj zoni slobodne trgovine koja uključuje Sjedinjene Države, Australiju, Brunei, Čile, Maleziju, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam

Američki predsjednik Barack Obama na svojim rodnim Hawajima domaćin je dvodnevnog ekonomskog summita sa čelnicima zemalja azijsko-pacifičke regije. Summitom APEC-a počinje i devetodnevna turneja predsjednika Obame s ciljem ojačavanja veza Sjedinjenih Država sa zemljama azijsko-pacifičkog područja.

Na summitu se raspravlja o predloženoj zoni slobodne trgovine koja uključuje Sjedinjene Države, Australiju, Brunei, Čile, Maleziju, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam. Japan je izrazio zanimanje da se pridruži toj zoni, a Kina je objavila da će o tome razmisliti.

Na marginama summita, predsjednik Obama se sastaje s kineskim predsjednikom Hu Jintaom, a vodit će i odvojene razgovore s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedevim i japanskim premijerom Yoshihikom Nodom.

Analitičari kažu da predsjednik Obama koristi ovo putovanje kako bi saveznicima pružio ponovna uvjeravanja da će Sjedinjene Države igrati ključnu ulogu u regiji i služiti kao protuteža rastućem statusu Kine.

XS
SM
MD
LG