Linkovi

Obama najavio novi program razmjene poduzetništva sa muslimanskim zemljama


Otvarajući summit, američki ministar trgovine, Gary Locke je rekao da će poduzetnici sjediniti Ameriku sa muslimanskim zajednicama i da će to biti moćna snaga koja će voditi promjene. To će podstaći biznis u muslimanskom svijetu, i u isto vrijeme unaprijediti američku trgovinu i sigurnost.

Predsjednik Barack Obama je jučer najavio novi program razmjene izmedju poduzetnika u Sjedinjenim Državama i onih u većinski muslimanskim zemaljama.

Američki predsjednik, ispunjavajući obećanje dato tokom govora u Kairu, prošlog juna, je domaćin susreta oko 250 poduzetnika iz 50 muslimanskih zemalja koji se danas završava u Washingtonu.

Sinoć, na kraju prvog dana, Obama je rekao da će novi program dovesti poslovne ljude iz muslimanskih zemalja u Sjedinjene Države, dok će američki biznismeni posjetiti u muslimanske zemlje, kako bi jedni od drugih učili.

"Novi početak, kojeg tražimo, ne samo da je moguć, nego je već započeo. Postoji u svakom od vas. Milioni širom svijeta, kao i mi, vjeruju da budućnost ne pripada onima koji nas dijele nego onima koji se udružuju, ne onima koji nas žele uništiti, nego onima koji žele graditi, ne onima zarobljenim u prošlosti nego onima koji sa smjelošću i povjerenjem gledaju u buduću pravednost, napredak i ljudsko dostojanstvo, bez obzira na njihovu rasu, ili religiju", rekao je predsjednik Obama.

On kaže da će u okviru novog programa suradnje experti iz Silikonske doline u Kaliforniji dijeliti svoje iskustvo sa kolegama u Turskoj, i drugim zemljama Sredenjeg istopka i Jugoistočne Azije.

Obama je rekao da će predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan biti domaćin narednog samita poduzetnika, sljedeće godine.

U ponedjeljak, otvarajući summit, američki ministar trgovine, Gary Locke je rekao da će poduzetnici sjediniti Ameriku sa muslimanskim zajednicama i da će to biti moćna snaga koja će voditi promjene. To će podstaći biznis u muslimanskom svijetu, i u isto vrijeme unaprijediti američku trgovinu i sigurnost.

XS
SM
MD
LG