Linkovi

Kontroverza oko gradnje džamije se nastavlja


Kontroverza oko gradnje džamije se nastavlja
Kontroverza oko gradnje džamije se nastavlja

U središtu polemike je prvi amandman američkog Ustava, koji garantuje slobodu vjeroispovijesti. Ali, Amerikanci su osjetljivi jer se to ukršta sa tragikom terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar.

Američki predsjednik Barack Obama izazvao je polemike svojom izjavom da američki muslimani imaju pravo da podignu islamski centar i džamiju u blizini mjesta terorističkog napada na New York, 2001. godine. Administracija je tvrdila da je to pitanje lokalne prirode sve dok predsjednik nije iznio svoje mišljenje o tome, na iftarskoj večeri u Bijeloj kući održanoj u čast početka svetog mjeseca Ramazana.

Predsjednik Obama ovih dana obilazi zemlju govoreći o ekonomiji i prikupljajući podršku za demokratske kandidate uoči novembarskih izbora. Politički eksperti kažu da će on morati da nekako odvrati pažnju javnosti od svojih nedavnih izjava u vezi sa planom za izgradnju džamije blizu mjesta terorističkih napada u Njujorku. Nakon izjave gospodina Obame da....:

....muslimani imaju pravo na vjeroispovijest kao i svako drugi u ovoj zemlji. To uključuje pravo da sagrade svoj kulturni centar i bogomolju na privatnom zemljištu, na Manhattan-u.....

.... uslijedila je politička bura. Prema anketi CNN-a, gotovo 70 odsto Amerikanaca se protivi izgradnji džamije iako su njujorške vlasti odobrile projekat. Republikanci kritikuju Obamu da nema sluha za Amerikance. Čak je i vođa demokratske većine u Senatu, Harrry Reid, ustao protiv toga:

- Očigledno je da bi džamiju trebalo sagraditi negdje drugo.

U središtu polemike je prvi amandman američkog Ustava, koji garantuje slobodu vjeroispovijesti. Ali, Amerikanci su osjetljivi jer se to ukršta sa tragedijom pomenutog napada.

John Farina, autor knjige o duhovnim osjećanjima poslije tih napada, kaže da je predsjednik želio da naglasi značaj vjerskih sloboda:

- Mi zaista vjerujemo u naše ideale, čak i kada to nije zgodno, i ko može da se protivi tome? To je divna poruka, ali Amerikanci je neće tako protumačiti.

U polemiku se umiješala i grupa vjerskih lidera, medju njima i Arielle Gingold iz Medjuvjerskog svaeza:

- Vjerske slobode postoje djelimično i radi zaštite prava manjine od želja većine. Nije pretjerivanje reći da osnivači ove nacije, ako bi se držali rezultata trenutnih anketa, možda ne bi ni donosili prvi amandman Ustava.

Profesor državne uprave na Američkom univerzitetu u Washingtonu, Steven Taylor, predviđa da će u kampanjskim spotovima izjava predsjednika Obame biti korišćena protiv Demokrata:

- Dobar dio javnosti ne pravi razliku između umjerenog islama i al-Qaide. Oni to ne vide tako. Sve što vide je to da su muslimani srušili Svjetski trgovinski centar. Muslimani su ubili 3 hiljade ljudi, a predsjednik podržava pravo muslimana da podignu džamiju.

Taylor kaže da je Obama možda samo želio da poboljša odnose sa muslimanima u drugim zemljama. Ali, to bi moglo da ga košta podrške nekih Amerikanaca koji bi inače glasali za njega.

XS
SM
MD
LG