Linkovi

Pred posjetu Srednjem istoku: Obama ne nosi novu mirovnu inicijativu, već poruku


Obama se u Izrael vraća kao predsjednik u svom drugom mandatu, ali on do sada nije uspio prevazići prepreke koje stoje na putu ka miru na srednjem istoku.

Predsjednik Barack Obama će iskoristiti svoj put u Izrael, okupiranu Zapadnu obalu i Jordan, kako bi se obratio Izraelcima i Palestincima vezano za oživljavanje mirovnog procesa. Visoko na dnevnom redu su također i iranski nuklearni program i građanski rat u Siriji.

Predsjednik Obama je zadnji put posjetio Izrael 2008 kada je još uvijek bio senator, i predsjednički kandidat. On se sada vraća kao predsjednik u svom drugom mandatu, ali on do sada nije uspio prevazići prepreke koje stoje na putu ka miru na srednjem istoku. Američki predsjednik sa sobom ne nosi nikakvu novu mirovnu incijativu, već poruku. Zamjenik glasnogovornika Bijele kuće Josh Earnest kaže:

Mir između Izrelaca i Palestinaca je i dalje prioritet za predsjednika. To je nešto što su on, i Sjedinjene države, spremni uveliko podržati, ukoliko su strane spremne za dijalog, kaže Josh Earnest.

Sjedinjene države podržavaju dvije države, Izrael i Palestinu, koje bi živjele u miru jedna pored druge. Ali odnos između predsjednika Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua je postao zategnut, osobito zbog izgradnje izraelskih naselja na okupiranoj teritoriji. Predsjednik Obama će pružiti uvjeravanja objema stranama da podržava njihova prava, i njihovu sigurnost, kaže Neil Kritz iz američkog instituta za mir. Ali ulog je veliki.

Za predsjednika će jedan od najvećih izazova biti to u kojem će trenutku rješenje od dvije države biti teže postići. On ne želi imati kao dio svog nasljeđa mogućnost da za njegova mandata rješenje od dvije države postane izgubljena opcija, kaže Neil Kritz.

Predsjednik Obama je ponovno izabran u novembru sa 69% glasova Jevreja, usprkos tome što je njegov protivnik Mitt Romney dovodio u pitanje Obaminu predanost Izraelu. Aaron Keyak je izvršni direktor Nacionalnog jevrejskog demokratskog vijeća. Grupa je pozvana da prisustvuje nedavnoj diskusiji sa predsjednikom.

Ovaj predsjednik je, kako su to pokazali i izbori, istinski prijatelj jevrejskog naroda, i glasači američki Jevreji su mu to pokazali, kaže Aaron Keyak.

Eric Fusfield iz organizacije Bnai Brith International posjetu predsjednika Obame srednjem istoku naziva šansom da vidi šta se zaista dešava na terenu.

Doista nema zamjene za direktni kontakt, kontakte na nevladinom nivou, on će moći vidjeti i osjetiti šta se u Izraelu dešava danas, kaže Eric Fusfield.

Nekoliko grupa Amerikanaca arapskog porijekla je također došlo u Bijelu kuću, uključujući i predstavnike Anti-diskriminacionog odbora Amerikanaca arapskog porijekla. Warren David, predsjednik odbora, kaže da su Amerikanci arapskog porijekla rekli predsjedniku Obami da su razočarani nedostatkom napretka ka stvaranju palestinske države.

Otvoreno sam rekao da se nadam da će on imati ostavštinu i da će to biti jedna od stvari koje će postići kao predsjednik. Moram vam reći da sam u početku bio veoma, veoma pesimističan, ali sam sada malo više optimističan zbog onoga što je predsjednik rekao, i što su rekli njegovi savjetnici, kaže Warren David.

On dodaje da su Amerikanci arapskog porijekla također rekli predsjedniku Obami da se nadaju da će se konačno postići mir između Izraela i Palestinaca.

Obama pred posjetu Srednjem istoku
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
XS
SM
MD
LG