Linkovi

Predsjednik Obama:Sirija izabrala stazu ubojstva i masovnih hapšenja


Sirijske trupe u mjestu Talkalah, u blizini granice s Libanom , 19. maj 2011.
Sirijske trupe u mjestu Talkalah, u blizini granice s Libanom , 19. maj 2011.

Američki predsjednik održao govor o situaciji na srednjem istoku i sjeveru Afrike

Američki predsjednik Barack Obama je pozdravio velike promjene koje se trenutno dogadjaju na srednjem istoku i na sjeveru Afrike, ali je dodao da je isuviše zemalja u tom regionu na izazove odgovorilo nasiljem.

Govoreći u američkom State Departmentu, američki predsjednik je kazao da je najekstremniji primjer za to Libija, gdje, kako je naglasio, Muammer Gadhafi vodi rat protiv vlastitog naroda. Obama je rekaod da bi na hiljade ljudi bilo poubijano da Sjedinjene Države i njeni partneri nisu reagirali.

Obama je potom rekao da je i Sirija izabrala stazu ubojstava i masovnih hapšenja. Obama je ovom prilikom pozvao sirijskog lidera Basheera Assada da ili povede zemlju u tranziciju ka demokraciji, ili da se skloni s puta. Sirijsku vladu je Obama pozvao da prestane pucati na prosvjednike, da dozvoli mirne demonstracije i obustavi neopravdana hapšenja.

Govoreći o Egiptu i Tunisu, gospodin Obama je naglasio da su u posljednjih 6 mjeseci uprava dva lidera tih zemalja otišli s vlasti. Obama je dodao da se tako može i nastaviti u drugim zemljama, gdje se narod počne dizati i zahtijevati svoja osnovna prava.

Sjedinjene Države, kazao je američki predsjednik, se sada sučeljavaju s povijesnom prilikom da te narode podrže, i rekao da će biti politika Sjedinjenih Država da promoviraju reforme diljem regiona i stanu uz tranzicione vlade na putu ka demokraciji.

Barack Obama je takodjer kazao da je dugotrajni mir izmedju Palestinaca i Izraelaca nužniji sada nego ikada prije. Tom je prilikom još jednom podržao teoriju dvije neovisne slobodne države, jedna pored druge, podržavajući u isto vrijeme glavni palestinski zahtjev da se granice vrate na linije prije rata 1967. godine.


Barack Obama je priznao da je sudjelovanje Hamas u palestinskoj vlasti dovelo do dubokih i opravdanih zabrinutosti Izraela, uključujući i pitanje o tome kako vlada u Tel Avivu može pregovarati s grupom koja ne priznaje pravo Izraela na postojanje. Palestinski lideri, dodao je Obama, moraju obezbijediti kredibilan odgovor na to pitanje.

Planirano je da se američki predsjednik sutra u BIjeloj Kući sastane sa izraelskim premijerom Benjamin Natanjahuom.

Predsjednik Obama je zaključio govor osvrčući se još jednom na akciju u kojoj je ubijen Osama Bin Laden, kojeg je nazvao masovnim ubojicom.Narodi na srednjem istoku i sjeveru Afrike su postigli više promjena na bolje u 6 mjeseci, nego al Qaida ubojstvima u viče od deset godina, kazao je američki predsjednik Barack Obama.


Ovom su prilikom predstavljene i financijske inicijative kojima će se podržati ekonomska modernizacija, reforme i stabilnost u Egiptu i Tunisu. Bijela Kuća je objavila inicijalni oprost duga , te ulaganja u vrijednosti od milijardu dolara, te još jednu milijardu u pozajmicama za ove dvije zemlje gdje su pro demokratske demonstracije dovele da pada autokratskih režima.

XS
SM
MD
LG