Linkovi

Posjet predsjednika Obame srednjem istoku


Američki predsjednik Barack Obama danas odlazi u Izrael, što će biti prva stanica na njegovom četvorodnevnom putovanju po zemljama srednjeg istoka, tijekom koje će takodjer posjetiti Zapadnu Obalu i Jordan.

Izraelski predsjednik Shimon Peres i premijer Benjamin Netanyahu će pozdraviti američkog predsjednika po njegovom dolasku na telavivski aerodrom Ben Gurion. Sva trojica će se potom obratiti novinarima.

Potom slijede bilateralni razgovori , s početkom u rezidenciji predsjednika peresa u Jerusalemu, a potom s premijerom Netanyahu, nakon čega će uslijediti zajednička novinska konferencija.

Gospodin Obama ne nosi nikakvu novu mirovnu inicijativu za izraelsko – palestinski sukob. Ovo je neke analitičare navelo da ustvrde da se radi o uglavnom ceremonijalnom posjetu.

U četvrtak, u govoru koji će biti održan u jerusalemskom Medjunarodnom Centru za konferencije, za šta se vodila jakabitka za ulaznice, očekuje se da predsjednik ponovno izrazi jaku podršku za Izrael I njegovu bezbjednost.
Ali, isto se tako očekuje da gospodin Obama izjavi da je sada ključno, u vrijeme velikih promjena u arapskom svijetu, da se prekine pauza u mirovnim naporima da se ostvari rješenje dvije države jedne do druge.

Zvaničnici BIjele Kuće naglašuju da je ta poruka važna. Zvaničnik VIjeća za nacionalnu sigurnost, Ben Rhodes, govori:

U prošlosti su mirovni procesi uz pomoć brojnih država I partnera, održavani izmedju Izraela I individualnih lidera.A kako se krećemo prema demokratskijim, reprezentativnijim I prijemčivijim vladama, sada Izrael mora uzeti u obzir I dinamiku promjene, kao I potrebu da se pokuša približiti javnosti diljem regiona

Razgovori u srijedu će se fokuisrati na zaustavljene mirovne napore, izraelske zabrinutosti vezane za gradjanski rat u Siriji, kao I na prijetnju koju za Izrael predstavlja iransku nuklearni program.

Dan Serwer iz Odjela za napredne medjunarodne studije Univerziteta Johns Hopkins, kaže:
Ova posjeta ima veliku važnost pogovoto zbog Irana. Predsjednik Obama praktički treba uvjeriti Izrael da im Amerika drži ledja, a Izraelci moraju biti uvjereni da predsjednik to stvarno I misli. Ako je tako, Izraelci ne trebaju poduzimati nikakvu akciju.

U četvrtak gospodin Obama odlazi u Ramallu na Zapadnoj obali koja je pod palestinskom vlasti. Održaće razgovore sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, prije nego se zajednički obrate novinarima, nakon čega predsjednik Obama posjećuje jedan omladinski centar.

Neil Kritz iz američkog Instituta za mir kaže da će Obama svoju poruku Palestincima I Izraelcima fokusirati na to da je mir u interesu obiju strana:

Važno je da predsjednik poruči još jednom da je Amerika odlučna podržati rješenje s dvije države, gdje će Palestina biti neovisna država. To je nešto što se mora pokrenuti naprijed, u šta se moraju uključiti obje strane , I on takodjer morap oručiti da je kompromis neizbježan.

U petak gospodin Obama posjećuje lokacije koje su izuzetno važne I od vjerskog značaja za Izraelce, dakle jevreje, muslimane I kršćane. On će položiti vijenac na grobove Yitzhaka Rabina, izraelskog premijera kojeg je ubio jevrejski fanatik 1995. , I Theodora Herzla, osnivača cionizma.

Potom predsjednik Obama posjećuje Yad Vashem, memorial posvećen milionima žrtava Holocausta, nakon čega se vraća na Zapadnu Obalu gdje posjećuje Crkvu Kristova rodjenja u Betlehemu.
Predsjednik zaključuje putovanje posjetom Jordanu gdje će, kako su saopćili iz Bijele Kuće, razgovarati o Siriji, izbjeglicama, I političkim I ekonomskim reformama sa kraljem Abdullahom.
XS
SM
MD
LG