Linkovi

Američko-ruski sporazum o smanjivanju nukleranog arsenala


Barack Obama i Dmitry Medvedev
Barack Obama i Dmitry Medvedev

Nakon godinu dana teškog pregovaranja predsjednici Sjedinjenih Država i Rusije će podpisati sporazum kojim se obje zemlje obavezuju da za dodatnih 25 do 30 procenata smanje svoje arsenale strategijskog nuklarnog oružja.

Predsjednici Sjedinjenih Država i Rusije, Barack Obama i Dmitry Medvjedev će se u četvrtak susresti u Pragu kako bi podpisali sporazum o daljem smanjivanju nuklearnog aresnala dvije zemlje. Očekuje se da će novi sporazum pojačati nacionalnu sigurnost obje zemlje i ojačati Američko-Ruske odnose.

Dvojica lidera će se sastati u češkom glavnom gradu, u kojem je godinu dana ranije, predsjednik Obama iznio svoju viziju svijeta bez nuklearnog oružja:

"Danas to jasno kažem, uvjeren u Američku posvećenost traganju za mirom i sigurnočću u svijetu bez nuklarnog oružja", rekao je Obama.

Sporazum koji treba biti podpisan u četvrtak zamjenjuje START jedan, kojeg su podpisali George Bush stariji i tadašnji predsjednik Sovjetskog Saveza Mikhail Gorbachev 1991. godine, i koji je istekao prošlog decembra.

Nakon godinu dana teškog pregovaranja Obama i Medvjedev će podpisati sporazum kojim se obje zemlje obavezuju da za dodatnih 25 do 30 procenata smanje svoje arsenale strategijskog nuklarnog oružja.

Sporazum je umjeren, ali značajan korak naprijed, smatra Kingston Reef iz Washingtonskog centra za kontrolu oružja i ne-prolifereaciju:

"Sporazumom se na provjerljiv način ograničavaju, smanjuju pretjerane ruske i američke zalihe nuklearnog oružja, i on pribavlja obnovljene, usmjerene, suvremene metode verifikacije, praćenja i transparentnosti."

Kingston Reef takodjer očekuje da će Sporazum doprinijeti unapredjenju često zategnutih odnosa izmedju dvije zemlje. On smatra da će očekivana suradnja pomoći američkoj i ruskoj borbi protiv nuklearnog terorizma i zajedničkom radu na oštrijim sankcijama Iranu u vezi njegovog nuklearnog programa.

"Povjerenje, transparentnost, i uvjerenost da će Sporazum unaprijediti američko-ruske odnose će, takodjer, olakšati suradnju Sjedinjenih Država i Rusije u drugim oblastima koje su u središtu američke i ruske sigurnosti."

Kada je objavio postizanje sporazuma, 26. marta, predsjednik Obama je sugerisao da će to ojačati ugled Amerike:

"Mi smo pokazali važnost američkog liderstva, i američkog partnerstva, u ime neša vlastite i sigurnosti svijeta."

Nakon podpisivanja, Sporazum moraju ratificirati Ruska Duma i Američki Senat, u kojem od 100 senatora najmanje 67 trebaju biti za.

Tokom kratkog boravka u Pragu, predsjednik Obama će takodjer imati odvojen susret sa ruskim predsjednikom, i zajedničku večeru sa 11 šefova država Centralne i Istočne Evrope.

XS
SM
MD
LG