Linkovi

SAD – Rusija: Moskva ne vjeruje Washingtonu


SAD – Rusija: Moskva ne vjeruje Washingtonu
SAD – Rusija: Moskva ne vjeruje Washingtonu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama stigao je večeras u Poljsku, posljenju etapu višednevnog boravka u Evropi. Dvodnevna posjeta Poljskoj biće prvi boravak američkog predsjednika u toj zemlji. Odmah po dolasku, gospodin Obama je u Varšavi položio vijenac na grob Neznanog junaka, spomenik posvećen svima onima koji su dali život za odbranu i slobodu Poljske. Takođe se zaustavio u Varšavskom getu, spomen-kompleksu u kojem su nacisti tokom Drugog svjetskog rata držali Jevreje prije transportiranja u logore smrti.

Američki i poljski predsjednik Bronislav Komorowski imali su kraći susret, a zatim je uslijedila svečana večera na kojoj su bili pristutni lideri zemalja centralne i istočne Evrope. Najviši zvaničnici Srbije odlučili su da ne prisustvuju toj večeri u znak prosvjeda zbog prisustva lidera Kosova, čiju neovisnost proglašenu 2008. godine Srbija ne priznaje.

Predsjednik Sjedinjenih Država u varšavu je stigao iz Francuske, gdje je učestvovao na samitu najviših zvaničnika zemalja G-8. Posebnu pažnju tokom tog samita privukao je njegov susret sa predsjednikom Rusije.

Unatoč prijateljskom osobnom odnosu sa ruskim predsjednikom i Dmitrijem Medvedjevim, nih dvojica i dalje osjećaju izvjesno nepovjerenje jedan prema drugom kada je u pitanju američka protu-raketna obrana.

Dva su se predsjednika susrela u Deauville-u, gdje je održan skup najviših predstavnika zemalja G-8, a razlike su izašle na vidjelo istoga trenutka.

Sjedinjene države planiraju postaviti presretače raketa u istočnoj i centralnoj Evropi, u fazama do 2020. godine, a u okviru plana podizanja anti-raketnog štita.

Rusiju, međjutim, brine da bi takav štit predstavljao rizik po njene strateške nuklearne snage u budućnosti, usprkos uvjeravanjima američke administracije da Sjedinjene Države ne žele novu utrku u naroužanju.

U tom kontekstu, gospodin Medvedjev je istakao da će se Rusija i Amerika možda uvijek razilaziti oko nekih pitanja:

„Nemožemo imati zajedničke, ili podudarne stavove oko svakog pitanja. To je jednostavno nemoguće.“

Ruski lider je dodao da će pitanje anti-raketnog štita riješiti neki budući političari, ali da predsjednik Obama i on već sada mogu položiti temelje za to.

I američki predsjednik izjavio da su se on i njegov ruski kolega složili da nastave razgovarati o tom pitanju.

„Surađivaćemo kako bismo pronašli pristup i sistem koji bi bio u skladu sa bezbjedonosnim potrebama obje zemlje.“

Prioritet za gospodina Obamu je i suradnja sa razvijenim zemljama kako bi se osigurala pomoć za Egipat, Tunis i druge srednjeistočne zemlje koje streme demokraciji.

Na samitu G-8 predsjednik Obama je također razgovarao sa drugim liderima o vojnim operacijama NATO saveza, posebno o operaciji u Libiji, a susreo se i sa japanskim premijerom Naoto Kanom, u vezi sa američkom pomoći obnovi Japana nakon cunamija i nuklearne katastrofe izazvane zemljotresom.

XS
SM
MD
LG