Linkovi

Predsjednik Obama: Akcija je poduzeta da bi se sprijecio masakr libijskog naroda


Konvoj pobunjenika , Libija, , 28. marta
Konvoj pobunjenika , Libija, , 28. marta

Predsjednik Obama se veceras obratio naciji govoreci o ulozi Sjedinjenih Drzava u NATO-voj akciji

Americki predsjednik BarackObama je veceras izjavio da su se Sjedinjene Drzave pridruzile zapadnoj vojnoj kampanji protiv libijskog lidera Muammera Ghadafija, kako bi zaustavile masakr i njegovu brutalnu represiju nad libijskim narodom.

Govoreci putem nacionalne televizije, americki predsjednik je naglasio da je kampanja koju su autorilizirale Ujedinjene Nacije, zaustavila, kako se izrazio, smrtonosno napredovanje snaga libijskog lidera.

Gospodin Obama je takodjer rekao da je gospodin Ghadafi izgubio povjerenje kod svoga naroda kao i legitimitet da vodi zemlju, dodajuci da nema sumnje u to da bi Libija, a i cijeli svijet, bili bolji bez Muammera Ghadafija na vlasti. No, dodao je americki predsjednik, prosirenje zapadne vojne misije kako bi se ukljucila i akcija promjene rezima, bi bila greska.

Predsjednik Obama je rekao da sutra (utorak) drzavni sekretar Hillary Clinton odlazi u London radi konsultacija sa predstavnicima vise od 30 zemalja, kao i predstavnicima libijske opozicije, kako bi se govorilo o tome kakvi su politicki napori sada potrebni da se izvrsi pritisak nalibijskog lidera da ode s vlasti.
Predsjednik je govorio i o strateskom interesu u sprijecavanju Muammera Ghadafija da pokosi one koji mu se protive, sto bi vodilo velikoj humanitarnoj krizi. Predsjednik Obama je obecao da ce pomoci da se odrzi bezbjednost civila u Libiji , i da ce se raditi s medjunarodnom zajednicom da se obezbijede hrana i medicinska pomoc.

Americki predsjednik je takodjer ponovio da ce americka uloga u zracnoj kampanji biti ogranicena i da nece biti ukljucene americke kopnene snage. On je podsjetio da NATO savez treba preuzeti provodjenje zone zabranjene za letove, kao i zastitu libijskih civila vec od srijede.

XS
SM
MD
LG