Linkovi

Predsjednik Obama predlaže novo partnerstvo jednakih dviju Amerika


Predsjednik Obama u Čileu
Predsjednik Obama u Čileu

Predsjednik Obama je rekao da svijet treba uvidjeti pravu prirodu Južne Amerike koju najbolje izražava dinamičan gospodarski razvoj

Predsjednik Obama danas je u El Salvadoru, posljednjoj postaji svog puta po tri zemlje Južne Amerike. Rano jutros američki je predsjednik sa suprugom stigao iz Santiaga u glavni grad San Salvador. Barack Obama se susreće sa svojim salvadorskim kolegom Carlosom Mauricion Funesom, koji će za njega navečer prirediti svečanu večeru u predsjedničkoj palači.

Jučer je u Santiagu američki predsjednik održao govor u kojem je rekao da svijet treba uvidjeti pravu prirodu ovog kontinenta, koju najbolje izražava dinamičan gospodarski razvoj. U svom govoru predsjednik Obama je podsjetio da cijeli ovaj kontinent danas živi u miru, da su razni ustanički pokreti doživjeli neuspjehe, a da se stari granični sukobi rješavaju dijalogom. Svijetu Južna Amerika danas doprinosi i svojim dinamičnim ekonomskim razvojem kao i sve jačom ulogom u Ujedinjenim narodima, rekao je američki predsjednik – posebno izdvojivši sve veći doprinos južnoameričkih zemalja mirovnim misijama širom svijeta.

Gospodin Obama je naglasio važnost Čilea, kao dinamične ekonomije koja se s uspjehom iz diktature transformirala u demokratsku državu. U razgovoru s novinarima predsjednik Obama je rekao da su Sjedinjene Države spremne pomoći Čileu da riješi probleme kršenja ljudskih prava počinjenih tijekom diktature Augusta Pinocheta kojem su Sjedinjene Države pomogle da dođe na vlast vojnim udarom 1973. godine. Predsjednik Obama je izbjegnuo odgovoriti na pitanje jednog novinara koji je zatražio službenu ispriku Washingtona za sudjelovanje u ovom vojnom udaru. Prije Čilea, predsjednik je posjetio Brazil.

XS
SM
MD
LG