Linkovi

Svijet: „Ovdje, u Keniji, vrijeme je za promjenu negativne prakse....“


Jučerašnji govor predsjednika Obame, kojim je završio posjetu rodnoj zemlji njegovog oca, bio je posebno podsticajan za mlade Kenijce i Kenijke.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama završio je boravak u Keniji jučer, govorom na zatvorenom stadionu u neposrednoj blizini glavnog grada Najrobija. Prisutne na stadionu i Kenijce koji su na malim ekranima i putem radija pratili govor, predsjednik Obama je pozvao da se daleko odlučnije suprotstave korupciji i diskriminaciji koje negativno utiču i znatno usporavaju sveukupni ekonomski i društveni razvoj Kenije, inače domovine njegoog oca.

Svoj govor predsjednik Obama počeo je prisjećanjem na prvi dolazak u Najrobi i promjenama koje su mu se desile za 27 godina:

"Prvi put bilo je znatno drugačije nego sada. Kada sam stigao na aerodrom Kenijata, moj prtljag je bio izgubljen. Sada, stigavši predsjedničkim avionom, Air Force One, to se nije desilo."

U govoru kojim se dotakao više tema aktualnih za Keniju, američki predsjednik je veoma pozitivnim ocijenio progres ostvaren u Keniji nakon sticanja neovisnosti prije 50, ali i pozvao Kenijce da nađu odgovore na ozbiljne izazove ka kojima se Kenija još uvijek suočava:

"Želim jasno, otvoreno reći da je politika temeljena na dominaciji plemenskog i etničkog politika koja razara svaku zemlju.....

Teroristima koji pokušavaju sijati haos morate odgovoriti snagom, morate im se suprotstaviti posvećenošću vladavini zakona i poštivanjem ljudskih prava...

Ovdje, u Keniji, vrijeme je za promjenu negativne prakse, vrijeme je za odlučno slamanje korupcije koja usporava svaki aspekt ekonomskog i društvenog života."

Govor predsjednika Obame bio je vrlo inspirativan, posebno podsticajan za mlade Kenijce i Kenijke. Lideri kenijskih studentskih organizacija Alex Kibarion i Irene Kalunde su istakli:

"Ono što me najviše dojmilo je poruka mladima Kenije da su oni nada, da su oni budućnost ove zemlje, da rješenja nisu u Americi i van granica Kenije."

"Poebno dobar momenat bio je naglašavanje da su žene te koje takođe mogu mijenjati svijet."

Govorom na prepunom stadionu predsjednik Obama se oprostio od Kenijaca. Uz veliki politički značaj za Keniju, boravak u toj zemlji za američkog predsjednika imao je i duboku osobnu dimenziju.

Svijet: „Ovdje, u Keniji, vrijeme je za promjenu negativne prakse....“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

XS
SM
MD
LG