Linkovi

Karzai: Da li predstoji pomirenje sa Talibanom?


Afganistanski predsjednik Hamid Karzai
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai sljedeće sedmice dolazi u Washington zbog razgovora sa predsjednikom Obamom. Do posjete dolazi u trenucima dok afganistanski lider poduzima napore ka pomirenju sa Talibanom.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai sljedeće sedmice dolazi u Washington zbog razgovora sa predsjednikom Obamom. Do posjete dolazi u trenucima dok afganistanski lider poduzima napore ka pomirenju sa Talibanom. Novinar Glasa Amerike Ravi Khanna je o toj posjeti razgovarao sa političkim analitičarima u Washingtonu koji kažu da još uvijek postoje neka značajna razilaženja vezano za vrijeme i nivo pomirenja.

Nenajavljena posjeta predsjednika Obame Kabulu u martu je dovela do izvjesnih napetosti sa afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem. Napetosti su izazvane otvorenom kritikom od strane predsjednika Obame u pogledu napora afganistanskog lidera u borbi protiv korupcije. Napetosti su se sada donekle smanjile, i gospodin Karzai će nastojati zadobiti podršku za svoje napore ka tome da uspostavi odnose s nekim od viših talibanskih lidera. Ali Tony Cordesman iz Centra za strateške i međunarodne studije kaže da lideri Talibana u ovom trenutku nemaju razloga za razgovore.

Kada se radi o vrhu Talibana, moramo shvatiti da oni još od 2004 stalno napreduju. Oni nemaju razloga da se pomire ili da pristanu na kompromis. To obično ne radite ako pobjeđujete, kaže Tony Cordesman.

Marvin Weinbaum iz Instituta za srednji istok kaže da sumnja u to da je gospodin Karzai ozbiljan kada govori o uključivanju najviših talibanskih lidera.

Mislim da je interes predsjednika Karzaija za razgovore sa Talibanom jednostavno način skretanja pažnje sa pritiska kojeg na njega stavlja međunarodna zajednica. On igra na nacionalističku kartu. Ne vjerujem da ima ozbiljan koncept o tome da će postići dogovor sa Talibanom, kaže Marvin Weinbaum.

Analitičari također kažu da liderstvo Talibana nije ujedinjeno. Gospodin Cordesman kaže da pomirenje ne bi bilo sa samim vrhom, već na nivou pokrajina i oblasti. I tu, kaže on, postoje velike razlike.

Imate američke, britanske i međunarodne stručnjake koji se ne slažu. Sada imate odličnog šefa UN-ove misije u Afganistanu koji razmatra to pitanje, kao i pitanje uključivanja Ujedinjenih naroda po prvi put, kaže gospodin Cordesman.

On dodaje da bi tokom razgovora Obama-Karzai trebao proizići sveobuhvatan plan za buduću strategiju.

Biće tu niz kompromisa i dogovora koji neće biti objavljeni. A biće i lista neriješenih razilaženja. Neke od njih će doći do medija, ali mnoge neće biti objelodanjene, kaže Tony Cordesman.

Obamina administracija se do sada protivila punom pomirenju, navodeći da je u redu to uraditi sa borcima na nižem nivou, ali su i od toga odustali nakon najnovije ofanzive u Kandaharu.

Operacija u Kandaharu neće biti jedna konvencionalna ofanziva. To je niz preciznih operacija, kaže američki general David Petreaus.

Obamina administracija se nada da bi ofanziva mogla oslabiti Taliban u narednih 6-12 mjeseci. Ali Gilles Dorronsoro iz Zaklade Carnegie, koji se tek vratio iz Afganistana, se ne slaže.

Nema govora da možemo ugušiti pobunjeništvo Talibana u Kandaharu, bilo u gradu ili pokrajini. Tu uopšte nema govora, kaže gospodin Dorronsoro.

Predsjednik Karzai i mnogi Afganistanci strahuju da bi, ukoliko Washington bude isuviše dugo čekao da razgovara sa Talibanom, pakistanska vojska i obavještajna služba mogli preuzeti kontrolu, kao što se to desilo 90-tih godina nakon što su se sovjetske snage povukle i Washington napustio Afganistan. Mnogi Afganistanci se protive bilo kakvoj većoj ulozi Pakistana u njihovoj zemlji, a to je stav i najvećeg broja regionalnih sila, kao što su Indija, Rusija, Iran, i pet centralno-azijskih republika.

XS
SM
MD
LG