Linkovi

Predsjednik Obama poziva na uravnotežen plan rezanja potrošnje i porezne reforme


奥巴马总统9月8日晚在美国国会发表讲话
奥巴马总统9月8日晚在美国国会发表讲话

Predsjednik Obama zatražio je suradnju oporbenih republikanaca u podijeljenom Kongresu koji se protive njegovoj ekonomskoj politici

Predsjednik Barack Obama je u svom govoru pred oba doma američkog Kongresa izjavio da je njegov pristup povećavanju broja radnih mjesta uravnotežen plan koji će smanjiti proračunski manjak, tako što će srezati potrošnju, izvršite reviziju programa zdravstvene zaštite i reformirati porezni zakon.

Po riječima američkog predsjednika, njegov prijedlog bi uštedio tipičnoj američkoj obitelji 1500 dolara tijekom sljedeće godine i doveo bi do otvaranja novih radnih mjesta za Amerikance, uključujući građevinare i učitelje. Predsjednik je naglasio da se rezovi potrošnje neće izvršiti naglo jer bi to predstavljalo opterećenje za gospodarstvo i onemogućilo bi vladi da pomaže malim biznisima i američkoj srednjoj klasi.

Do ovog govora američkog predsjednika dolazi u trenucima visoke nezaposlenosti i nelagode u zemlji zbog mlake ekonomije. Predsjednik Obama zatražio je suradnju oporbenih republikanaca u podijeljenom Kongresu koji se protive njegovoj ekonomskoj politici.

I prije predsjednikovog govora neke ključne komponente njegovog prijedloga procurile su u javnost. Među njima je prijedlog o 300 milijardi dolara u poreznim olakšicama te nova vladina potrošnja usmjerena na stvaranje uvjeta za brže zapošljavanje. Zatim, produženje trajanja olakšica po pitanju poreza na plaće te poduzimanje mjera za pomoć lokalnim i državnim vlastima koje su u besparici.

Nezaposlenost u Americi kreće se iznad devet posto što prijeti izgledima predsjednika Obame da osvoji još jedan mandat na izborima sljedeće godine. Među mjerama za poticanje zapošljavanja spominje se i produženje povlastica za nezaposlene i novi porezni poticaji za manje poduzetnike. Predsjednikovo obracanje dolazi u vrijeme dubokih podjela u Kongresu nakon prošlogodišnjih izbora.

Predsjednik Obama često kaže da Amerikanci nisu glasovali za ono što on naziva disfunkcionalnom vladom. Predsjednik Obama nada se da će republikanci podržati njegov plan. No, politički analitičari vide i drugi njegov cilj: da Kongres ponese dio političkog tereta za otvaranje radnih mjesta i odgovornosti, ukoliko članovi Kongresa ne učine ništa po njegovom prijedlogu. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

On je vrlo ozbiljan u poduzimanju odgovornih mjera koje su od ranije uživale podršku dvije stranke i koje su imale izravan i brz učinak na ekonomiju i zapošljavanje.

U međuvremenu, republikanci nastavljaju s napadima na predsjednikova postignuća na polju ekonomije. Mitch McConnell čelnik je republikanaca u Senatu. "Naše ekonomske probleme predsjednik može koliko god hoće pripisivati svojim političkim suparnicima, prethodnicima ili prirodnim katastrofama. No na kraju krajeva, on je taj - a to je i sam rekao - koji snosi odgovornost za ono što se događa za vrijeme njegovog mandata".

Demokrati, pak, traže od predsjednika Obame veću odlučnost. Jedan od njih je kongresnik Xavier Becerra. "Treba biti čvrst. Američka javnost čeka na čelništvo koje će pokazati da smo spremni izvući iz provalije, ne samo Sjedinjene Države, već i čitav svijet".

Isti poziv predsjedniku Obami uputili su čelnici sindikata kojima se predsjednik Obama obratio u Detroitu u Michiganu. "Imamo posla koji treba obaviti i radnike koji su spremni. Radnički pokret je spreman, biznisi također. Treba nam još samo Kongres koji će nam se priključiti. Vratimo Ameriku na posao".

Ostaje da se vidi hoće li duboko podijeljeni Kongres odgovoriti na nove prijedloge iz predsjednikovog plana. Bijela kuća kaže da plan predsjednika Obame o zapošljavanju traži "razboritu, pragmatičnu i dvostranačku akciju Kongresa".

XS
SM
MD
LG