Linkovi

Predsjednik Obama zatražit će suradnju republikanaca koji se protive njegovoj ekonomskoj politici


Predsjednik Obama zatražit će suradnju republikanaca koji se protive njegovoj ekonomskoj politici
Predsjednik Obama zatražit će suradnju republikanaca koji se protive njegovoj ekonomskoj politici

Nezaposlenost u Americi kreće se iznad devet posto što prijeti izgledima predsjednika Obame da osvoji još jedan mandat na izborima sljedeće godine

U trenucima visoke nezaposlenosti i nelagode u zemlji zbog mlake ekonomije predsjednik Obama održat će pred oba doma Kongresa na temu poticanja zapošljavanja. Kako javlja Dan Robinson, predsjednik Obama zatražit će suradnju oporbenih republikanaca u podijeljenom Kongresu koji se protive njegovoj ekonomskoj politici.

I prije predsjednikovog govora neke ključne komponente njegovog prijedloga procurile su u javnost. Među njima je prijedlog o 300 milijardi dolara u poreznim olakšicama te nova vladina potrošnja usmjerena na stvaranje uvjeta za brže zapošljavanje. Zatim, produženje trajanja olakšica po pitanju poreza na plaće te poduzimanje mjera za pomoć lokalnim i državnim vlastima koje su u besparici.

Nezaposlenost u Americi kreće se iznad devet posto što prijeti izgledima predsjednika Obame da osvoji još jedan mandat na izborima sljedeće godine. Među mjerama za poticanje zapošljavanja spominje se i produženje povlastica za nezaposlene i novi porezni poticaji za manje poduzetnike. Predsjednikovo obracanje dolazi u vrijeme dubokih podjela u Kongresu nakon prošlogodišnjih izbora.

Predsjednik Obama često kaže da Amerikanci nisu glasovali za ono što on naziva disfunkcionalnom vladom. Predsjednik Obama nada se da će republikanci podržati njegov plan. No, politički analitičari vide i drugi njegov cilj: da Kongres ponese dio političkog tereta za otvaranje radnih mjesta i odgovornosti, ukoliko članovi Kongresa ne učine ništa po njegovom prijedlogu. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. "On je vrlo ozbiljan u poduzimanju odgovornih mjera koje su od ranije uživale podršku dvije stranke i koje su imale izravan i brz učinak na ekonomiju i zapošljavanje".

U međuvremenu, republikanci nastavljaju s napadima na predsjednikova postignuća na polju ekonomije. Mitch McConnell čelnik je republikanaca u Senatu. "Naše ekonomske probleme predsjednik može koliko god hoće pripisivati svojim političkim suparnicima, prethodnicima ili prirodnim katastrofama. No na kraju krajeva, on je taj - a to je i sam rekao - koji snosi odgovornost za ono što se događa za vrijeme njegovog mandata".

Demokrati, pak, traže od predsjednika Obame veću odlučnost. Jedan od njih je kongresnik Xavier Becerra. "Treba biti čvrst. Američka javnost čeka na čelništvo koje će pokazati da smo spremni izvući iz provalije, ne samo Sjedinjene Države, već i čitav svijet".

Isti poziv predsjedniku Obami uputili su čelnici sindikata kojima se predsjednik Obama obratio u Detroitu u Michiganu. "Imamo posla koji treba obaviti i radnike koji su spremni. Radnički pokret je spreman, biznisi također. Treba nam još samo Kongres koji će nam se priključiti. Vratimo Ameriku na posao".

Ostaje da se vidi hoće li duboko podijeljeni Kongres odgovoriti na nove prijedloge iz predsjednikovog plana. Bijela kuća kaže da plan predsjednika Obame o zapošljavanju traži „razboritu, pragmatičnu i dvostranačku akciju Kongresa.

XS
SM
MD
LG