Linkovi

Plan predsjednika Obame o novim radnim mjestima pred preprekama u Kongresu


Predsjednik Barack Obama pred oba doma Kongresa drži govor o svom planu za nova radna mjesta 8. rujna 2011.
Predsjednik Barack Obama pred oba doma Kongresa drži govor o svom planu za nova radna mjesta 8. rujna 2011.

Predsjednik Obama je postavio izazov pred zastupnike da se odmore od stranačkog prepucavanja i ujedine kako bi se dalo poticaj posustalom gospodarstvu

Tjedan dana nakon što je predsjednik Obama zatražio od Kongresa da poduzme hitnu akciju kako bi se potaklo otvaranje radnih mjesta u Sjedinjenim Državama, još uvijek nema dvostranačke podrške za njegov prijedlog. Međutim, pred predsjednikovim paketom privremenog smanjivanja poreza i kratkotrajnim povećavanjem savezne potrošnje stoje goleme prepreke.

U obraćanju Kongresu prošli tjedan, koje je zvučalo pomalo borbeno, predsjednik Obama je postavio izazov pred zastupnike da se odmore od stranačkog prepucavanja i ujedine kako bi se dalo poticaj posustalom američkom gospodarstvu. "Ima koraka koje možemo poduzeti odmah sada kako bi se poboljšali životi ljudi. Šaljem Kongresu plan koji biste trebali odmah usvojiti".

Paket vrijedan 447 milijardi dolara smanjio bi poreze onima koji primaju plaću, ali i biznisima koji otvaraju nova radna mjesta. Dugoročno administracija želi ukinuti poreske olakšice koje uživaju korporacije i povećati porez bogatijim Amerikancima. U Zastupničkom domu, kojeg kontroliraju republikanci, vođa većine Eric Cantor kaže da je spreman na smanjivanje poreza, ali se suprotstavlja dodatnoj potrošnji savezne vlade koja se već guši u dugovima.

Kongresnik Cantor je naglasio da plan stimuliranja vrijedan 878 milijardi dolara usvojen na početku administracije predsjednika Obame nije uspio sniziti stopu neuposlenosti u Sjedinjenim Državama na ispod 9 posto. "Taj program stimuliranja doživio je neuspjeh. Zašto bismo željeli učiniti nešto poput toga ponovno?"

Ta poruka odjeknula je među republikancima u Senatu, gdje ova stranka nema većinu, ali još uvijek može blokirati zakonski prijedlog. Vodeći republikanac u senatskom Odboru za proračun Jeff Sessions kaže da bi plan predsjednika Obame o radnim mjestima anulirao početne uštede koje su ostvarene prošlomjesečnim sporazumom o smanjivanju saveznog proračuna. "Ne bismo li trebali razmisliti vrlo, vrlo pažljivo o paketu stimulacije koji bi potrošio 450 milijarde dolara, poništavajući proračunske uštede?"

Saveznici predsjednika Obame u Kongresu tvrde da će se američke financijske muke samo pogoršati, ako gospodarstvo nastavi malaksati i milijuni ljudi ostanu i dalje nezaposleni. Poslušajmo demokratskog senatora iz Massachusettsa John Kerryja. "Potreban nam je ekonomski razvoj, ne samo prihod i ne samo rezovi potrošnje. Svaki će nam ekonomist reći: otvaranje radnih mjesta danas pomaže smanjivanju proračunskog manjka sutra".

Demokrati također tvrde da bi korporacije i bogati koji su se okoristili prošlim smanjenjem poreza trebali biti spremni sad platiti više kako bi se poštedjelo siromašne i srednju klasu od novih ekonomski muka. Evo što je rekao senator Rick Durbin iz Illinoisa. "Oni koji najviše zarađuju u Americi trebali bi se pridružiti svim drugim američkim obiteljima i pomoći nam da prebrodimo ovu recesiju".

Ovaj tjedan Kongres je poslušao dva suprotstavljena svjedočenja dvojice vrlo poznatih stručnjaka o ekonomskoj vrijednosti vladine potrošnje tijekom gospodarskih nazadovanja. Čelnik kongresnog Ureda za proračun Douglas Elmendorf kako se čini podržava pozive administracije predsjednika Obame za kratkoročnom stimulacijom u kombinaciji s dugoročnim fiskalnim mjerama štednje.. "Da bi se sad dao najveći poticaj ekonomskim aktivnostima, srednjoročnim i dugoročnim, najdjelotvornija bi bila kratkoročna kombinacija fiskalnih politika smanjivanja poreza i povećavanja potrošnje. Međutim, dugoročno, treba doći do pomaka u suprotnom smjeru i smanjiti potrošnju i povećati poreze".

Bivši guverner američke Središnje banke Alan Greenspan imao je potpuno drugačiju poruku kad je govorio o američkom dužničkom teretu. "Naša potrošnja je već nadmašila naše kapacitete primanja. I dok i ako ne shvatimo da je naš problem potrošnja, a ne porezi, dospjet ćemo na pogrešan kolosijek".

Predsjedatelj zastupničkog doma John Boehner zatražio je smanjivanje vladine regulacije i istovremeno smanjivanje savezne potrošnje i poreza. Vođa većine u Zastupničkom domu Cantor rekao je da će stranačka neslaganja o tome kako oživjeti gospodarstvo postaviti pozornicu za opće izbore sljedeće godine. "Republikanci se neće složiti o svemu. I možda će pitanje oporezivanja i neka druga pitanja biti ostavljena za izbore".

Administracija traži od Kongresa da usvoji ili odbaci cijeli predsjednikov plan. Međutim, glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney kaže da će predsjednik potpisati bilo koji njegov dio koji stigne na njegov radni stol.

XS
SM
MD
LG