Linkovi

Obama: Stvaranje nezavisne i održive Palestine jedini način da Izrael preživi kao židovska država


U govoru koji je u četvrtak održao pred studentima u Jeruzalemu, predsjednik Obama je rekao da izraelski čelnici moraju shvatiti da je nastavak izgradnje židovskih naselja na zemlji koju Palestinci smatraju njihovim teritorijem kontraproduktivan.

“Obzirom na demografiju zapadno od rijeke Jordan, jedini način da se Izrael održi i preživi kao židovska država stvaranje je nezavisne i održive Palestine. I to je istina.”

I Izraelci i Palestinci, rekao je predsjednik Obama, imaju pravo na mir, sigurnost i slobodu kretanja. Dodao je i da Izrael ima pravo postojati unatoč odbijanju mnogih njegovih susjeda da njegovo postojanje priznaju.

“Nema nikakve dvojbe – oni koji se drže ideologije da Izraelu ne treba priznati pravo na postojanje mogli bi se isto tako odreći zemlje pod nogama i neba nad glavama jer Izrael neće nestati.”

Ranije jučer, predsjednik Obama se susreo s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom; obojica su apelirala na Izraelce i na Palestince da započnu s mirovnim pregovorima o ključnim pitanjima njihova sukoba umjesto da za početak pregovora prvo čekaju na njihovo rješavanje.

“Pregovori će biti potrebni. Ali nema nikakve tajne o tome kamo oni moraju voditi. Dvije države za dva naroda. Dvije države za dva naroda.”

Na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare, Mahmoud Abbas je rekao da je spreman za nastavak mirovnih pregovora, ali tek kad Izrael zaustavi naseljavanje područja Zapadne Obale i Istočnog Jeruzalema, dva područja za koja tvrdi da su palestinska država.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je davno pozvao Mahmouda Abbasa na nastavak izravnih pregovora bez preduvjeta.
XS
SM
MD
LG