Linkovi

Obama u Vatikanu i Italiji: Razgovori o siromaštvu u svijetu, ali i o Ukrajini


Vatican Pope Obama
Vatican Pope Obama
Predsjednik Barack Obama se po prvi puta u Vatikanu danas sastao sa Papom Franjom, a razgovori su se fokusirali, kako stiže iz Bijele Kuće, na zajedničku odlučnost da se vodi borba protiv sve veće nejednakosti medju ljudima u svijetu.

Obama se zajedno s državnim sekretarom Johnom Kerryjem sastao s Papom i drugim zvaničnicima Vatikana, a predsjednik je potom izjavio da se govorilo o marginalizaciji siromašnih i raznim izazovima diljem svijeta.

Vatican je objavio saopćenje u kojem stoji da se govorilo o pitanjima od posebnog značaja za Katoličku crkvu u Sjedinjenim Državama, uključujući vjerske slobode i pravo na život .

Kasnije u toku dana se Obama sastao s italijanskim premijerom Matteo Renzijem, gdje je naglašena potreba za suradnjom na polju ekonomije i obrane, a razgovaralo se posebno i o Ukrajini.

Predsjednik Barack Obama je izjavio da je pozajmica u vrijednosti od 18 milijardi dolara, koji je Ukrajini obećao Medjunarodni Monetarni Fond, značajna i da će pomoći da se dugoročnije izadje u susret potrebama ukrajinskog naroda.

Sve to govoreći u Italiji, predsjednik Obama je rekao da ukrajinski zvaničnici mogu pokazati značajnu hrabrost i dalekovidnost tako što će provesti reforme koje će pomoći rastu ekonomije. Obama je takodjer rekao da se Sjedinjene Države i Evropska Unija i dalje nadaju da će se Rusija okrenuti diplomaciji i pomoći da se ipak riješi pitanje Krima na miran način.

U medjuvremenu je Generalna Skupština UN-a velikom većinom usvojila rezoluciju kojom se krimski referendum proglašuje nevaljanim, i odbijaju priznati rusko preuzimanje kontrole nad poluotokom.

U Washingtonu je Pentagon saopćio da nema nikakve indikacije da ruske trupe nagomilane duž istočne granice s Ukrajinom, vode rutinske vojne vježbe. On je dodao da to nagomilavanje ne čini ništa kako bi se smirila situacija. Predstavnik Pentagona za štampu je izjavio da imaju podatke da je na hiljade ruskih vojnika rasporedjeno duž granice i da nastavljaju utvrdjivanje položaja. Nema nikakvih pokreta koji bi ukazivali na vježbe, i u ovom je trenutku nejasno šta je namjera ruskih trupa u tom području, stiže iz Pentagona.

Obavještajni izvori Ukrajine su izjavili za Glas Amerike da su Rusi uspostavili poljsku bolnicu 20 kilometara od granice.
XS
SM
MD
LG