Linkovi

Usvojena rezolucija o kriminalizaciji odlaska stranih boraca u redove ISIL-a


Obama UN Security Council
Obama UN Security Council

Vijeće Sigurnosti UN-a, čijom je sjednicom predsjedavao američki predsjednik Barack Obama, je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se ovlašćuje zakonsko spriječavanje odlaska stranih boraca u redove grupe Islamska država, i slične grupe.

Ovim se glasanjem traži od zemalja da kriminaliziraju putovanje svojih gradjana u inostranstvo kako bi se borili s militantima ili regrutirali druge za to.

Američki predsjednik je rekao da je posljednjih godina za Siriju otišlo oko 15 hiljada stranaca iz više od 80 zemalja. Ti teroristi, kazao je Obama, provociraju širenje sukoba i predstavljaju direktnu prijetnju drugim zemljama.

Obama je medjutim upozorio da same rezolucije neće biti dovoljne da poraze teroriste.

Američko ministarsvo financija je objavilo sankcije protiv 11 individua i jedne humanitarne grupe koji pomažu teroriste. Istodobno je State Department objavio listu novih individua i grupa koje se smatraju terorističkim. Medju njima jeNusret Imamović iz BiH, kojeg State Department naziva jednim od lidera militanata koji operiraju u Siriji, i koji kako se vjeruje, pripada Frontu Al Nusra - te Lavdrim Muhaxheri sa Kosova , koji operira i u Siriji i u Iraku. State Department kaaže da je ova osoba u julu 2014 postavila fotografije na Facebook, koji ga prikazuju kako odrubljuje glavu jednom mladiću.

XS
SM
MD
LG