Linkovi

Održan anti-teroristički summit na marginama generalne Skupštine UN-a


New York, Sept. 29, 2015.
New York, Sept. 29, 2015.

Godinu dana nakon što je pozvao lidere da iznesu svoje planove u cilju poraza tzv. Islamske države, američki predsjednik Barack Obama se danas u Ujedinjenim narodima u New Yorku sastao s nekolliko čelnika država , medju njima i predsjednikom predsjedništva BiH Draganom Čovićem, te liderima Albanije, Kosova , Srbije i Makedonije, kako bi izvijestio o napretku u borbi protiv ISIL-a, ali i porukom da se bitka nastavlja i da neće biti ni laka ni kratka.

Predsjedavajući summitom o borbi protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma, predsjednik Obama je rekao da se više od 100 zemalja i institucija odazvalo na njegov poziv, i da su postali dio globalnog pokreta , ujedinjenog iza ideje da se tzv. Islamska država mora uništiti.

Obama je nazvao ova napore protiv ISIL-a jednom dugotrajnom kampanjom koja će obilovati i uspjesima, i nazadovanjima.


Stalno ponavljam da za naše napore treba vremena. To nije lak zadatak. Vidimo da ISIL uzima korjena u područjima koja već pate zbog propale vlade, ili zbog građanskog rata, ili sektaških sukoba. Kao rezultat toga, postoji vakuum u mnogima od tih područja, u kojem se ukorjenio ISIL. Pokazalo se da su otporni i veoma učinkoviti putem društvenih medija i da su sposobni da privuku sljedbenike, ne samo iz područja u kojima operiraju, već i iz naših vlastitih zemalja. Ovo je dugotrajna kampanja, ne samo protiv te mreže, već protiv njene ideologije, rekao je Barack Obama.

On je objavio da su su se Nigerija, Tunis i Malezija pridružile koaliciji od više od 60 zemalja koju predvode Sjedinjene države koja se bori protiv Islamske države u Iraku i Siriji. Na samitu je predsjednik Obama rekao da borci Islamske države i dalje drže Faluju, Mosul i Ramadi, ali da su izgubili trećinu teritorije koju su nekada držali. On je pozvao ne samo na vojnu akciju, već i političku volju ka poražavanju te grupe, pohvalivši iračkog premijera što je poduzeo korake ka izgradnji sveobuhvatnije i odgovornije vlade.

XS
SM
MD
LG