Linkovi

Obama obećao nepokolebljivu borbu protiv grupe Islamska država


Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da će voditi odlučnu borbu protiv militanata grupe Islamska država u Iraku, ali je nastojao uvjeriti američke vojnike kojima se obraćao , da neće biti rasporedjivanja kopnenih trupa u ovom ratu.

Vojni čelnici u sjedištu Američke Centralne Komande , u vojnoj bazi MacDill na Floridi, su predstavili izvještaj predsjedniku Obami o trenutnom stanju američkih zračnih udara protiv militanata u Iraku. Nakon toga, predsjednik se obratio okupljenom vojnom osoblju, ujedno upozoravajući militante ISIL-a na američku odlučnowst.

"Ovo je trenutak američkog vodjstva...Nastavljamo suradjivati s našim saveznicima i partnerima kako bismo uništili teroriste koji nam prijete , bez obzira gdje se kriju. Jer, za razliku od njih koji samo znaju ubijati, sakatiti, rušiti, mi nastavljamo izgradjivati, a za budućnost nudimo nadu i napredak.", kazao je izmedjuostaloga američki predsjednik.

Zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga ,General Martin Dempsey, je jednom kongresnom odboru rekao da da će, ukoliko budu potrebne američke snage na terenu, kako bi pomogle iračkim vojnicima u borbi protiv ISIL-a, zatražiti odobrenje za to od predsjednika.

No predsjednik Obama je danas odbio takvu mogućnost, rekavši da se neće obavezivati da šalje vojnike na teren.

Obama je dodao da Sjedinjene Države, koje su izvele već 160 zračnih udara protiv militanata, nastavljaju napadati avionima, a 40 zemalja pomažu Americi u vojnim operacijama, kao i pružajući humanitarnu pomoć onima koji bježe pred militantima.

U medjuvremenu se američki Kongres priprema glasati o pozivu predsjednika da se naoružaju i obuče opozicioni borci u Siriji, koji se bore i protiv Assada i protiv ISIL-a. Obama je ovlastio zračne udare i nad Sirijom, ali se oni još nisu dogodili.

XS
SM
MD
LG