Linkovi

Predsjednik Obama u Irskoj dočekan klicanjem i oduševljenjem


Predsjednik Obama u Irskoj dočekan klicanjem i oduševljenjem
Predsjednik Obama u Irskoj dočekan klicanjem i oduševljenjem

Američki predsjednik posjetio i malo selo odakle potječu preci njegove majke.

Američki predsjednik Barack Obama se obratio hiljadama ljudi okupljenih u Dablinu, Irska, naglašavajući izuzetno jake veze prijateljstva izmedju dvije zemlje, i ujedno pokušavajući da ohrabri Irce kada je u pitanju ekonomska kriza te zemlje.


Na hiljade okupljenih je s uzvicima klicanja i divljenja pozdravilo američkog predsjednika i prvu damu Michelle, dok je Obama sa svoje strane prenio pozdrave na desetine miliona Amerikanaca irskoga porijekla. Rekao je da se itekako osjeća kao kod svoje kuće, i našalio se da iza svake američke zastave od crvenog, bijelog i plavog, uvijek ima malo zelenog...
Američki predsjednik je posebnu pažnju u govoru posvetio irskoj borbi da se izvuče iz ekonomske krize. Irska vlada je naime bila prisiljena uzeti novac od Evropske Unije i IMF-a, da se pokušaju izvući iz dugova, ali pod takvim uvjetima da će morati ugastiti na hiljade radnih mjesta.


Predsjednik Obama je rekao da irski i američki narod neće nikada prestati misliti o svjetlijoj budućnosti, čak i kada su vremena teška. On je dodao da su mlaadi Irci medju najobrazovanijom mladeži u svijetu, i rekao da zasigurno predstoje bolji dani.


Gospodin Obama je pohvalio Irsku za njen izuzetan humanitarni rad u siromašnim zemljama, i dodao kako je ta zemlja inspiracija i drugima u svijetu ostvarivši mir sa sjevernom Irskom.
Irski premijer Enda Kenny je predsjednika predstavio uz puno uzbudjenja i velikih riječi, rekavši izmedjuostaloga da je Obama drugačiji od svih američkih predsjednika, jer ne samo da govori o američkom snu, već je i sam njegovo ostvarenje!

Ovo je prva tura na 6 - dnevnoj turneji američkog predsjednika po Evropi, kojoj je fokus summit G 8 u Francuskoj, Turneja uključuje i posjet Buckinghamskoj palači, a završava se u Poljskoj.

Tokom posjete Irskoj, predsjednik i prva dama su posjetili i malo selo Moneygall, odakle potječu Obami preci sa majčine strane. Dočekan od strane stanovnika okupljenih na ulicama, uz burne pozdrave i puno uzbudjenja, predsjednik se sastao i sa lokalnim zvaničnicima, i , kako je sam rekao, konačno se sreo i sa svojim dalekim rodjakom osmog koljena, 26. godišnjim Henry Healy-jem, kojeg, rekao je američki predsjednik, od sada zovu Henry Osmi. Djed predsjednikovog djeda, Falmouth Kearney, je u vrijeme velike gladi, 1850., otišao za Ameriku u potrazi za boljim životom , i tamo se kao 19 godišnjak oženio djevojkom iz Ohio-a. Predsjednik i prva dama Michelle su se prošetali ulicama, pozdravljajući se sa lokalnim stanovnicima, i potom ušli u pub, gdje je predsjednik probao i pravo irsko pivo...

XS
SM
MD
LG