Linkovi

Predsjednik Obama predstavio plan za pomoć Iraku, bez konkretnog odgovora na irački zahtjev za zračnim udarima


Predsjednik Barack Obama je izjavio da je spreman poslati dodatnu opremu i do 300 američkih stručnjaka da pomognu iračkoj vladi u borbi protiv militanata Islamske države Irak i Levant. On je medjutim jasno rekao da se američki vojnici neće vraćati u Irak.

"Američke borbene trupe se neće ponovno boriti u Iraku. Nemamo mogućnosti da jednostavno riješimo problem tako što ćemo poslati na desetine hiljada naših vojnika , i žrtvovati našu krv i blago , koje smo već žrtvovali u toj zemlji. ovo je situacija koji na kraju ne može riješiti niko do sami Iračani, kazao je predsjednik Obama.

U nastojanju da spriječi da Irak potone u potpunosti u gradjanski rat, američki predsjednik Barack Obama je iznio jedan plan u više tačaka, koji izmedjuostaloga predvidja slanje do 300 vojnih stručnjaka - savjetnika, povećanje mjera sigurnosti i nadgledanja, i kako je naglasio, "obezbjedjivanje naše vlastite ambasade i osoblja u Iraku."

Predsjednik Obama se novinarima obratio u Bijeloj Kući nakon višesatnog hitnog sastanka sa svojim timom za nacionalnu sigurnost, s kojim je razgovarao o opcijama koje bi mogle biti odgovor na sve gore stanje u Iraku, nakon što su sunitski militanti ISIL-a zauzeli veliki dio teritorije na sjeveru zemlje, uključujući niz velikih gradova, i došli do praga Baghdada.

Administracija predsjednika Obame sada odmjerava nekoliko opcija, izmedjuostaloga dali izvršiti pritisak na iračkog premijera Nourija al Malikija da sidje s položaja,što bi bila, moguće je, zadnja šansa da se spriječi izbijanje gradjanskog rata.

Nije na Sjedinjenim Državama da odabiru iračke lidere, kazao je Obama i , umjesto toga, pozvao da se u Iraku održe što je moguće prije parlamentarni izbori.

Bijela kuća je još ranije, kao uvjet bilo kakvoj pomoći u ovoj situaciji, zatražila od šiitima predvodjene vlade u Iraku da odustanu od, kako to Washington naziva, destruktivne sektaške vladavine. Umjesto toga, Amerika je pozvala al Malikija da pod hitno uvede mnogo inkluzivniju državnu strukturu gdje će biti dovoljno predstavnika Sunita i Kurda.

Obama je objavio da ovaj vikend šalje u Irak državnog sekretara Johna Kerry-ja.

VOJNI PLANOVI

U medjuvremenu je jedan visoki zvaničnik Pentagona koji je želio ostati anoniman, izjavio za Glas Amerike da je američka vojska spremna na bilo koju od eventualnih vojnih opcija u Iraku. Akcije bi mogle biti poduzete onog trenutka kada bi predsjednik iste naredio, kazao je on.

Medjutim, vojna opcija je za sada u pozadini radi kaotične unutrašnje političke situacije u Iraku, kazao je ovaj zvaničnik, dodajući da svaka američka vojna akcija mora biti podržna istodobnom političkom akcijom i ciljevima koji bi dugoročno riješili krizu.

Prije nekoliko dana je predsjednik Obama jasno rekao da neće slati američke borbene jedinice natrag u Irak.
XS
SM
MD
LG