Linkovi

Predsjednik Obama pred večerašnje obraćanje narodu:Sirija može spriječiti američke zračne udare time što će predati svoje hemijsko oružje.


Predsjednik Barack Obama vjeruje da bi prijedlog o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod medjunarodnu kontrolu - mogao spriječiti američke udare na Siriju. Medjutim, predsjednik i dalje od Kongresa i američkog naroda traži saglasnost za vojnu intervenciju protiv Sirije zbog navodnih hemijskih napada na tamošnje civile.

Gospodin Obama je juče u razgovoru za PBS rekao da je naložio državnom sekretaru Kerry-u da sa Rusijom razmotri prijedlog da Sirija preda pod kontrolu svoje hemijsko oružje.Predsjednik je izjavio :

Ako možemo iskoristiti ove diplomatske napore i doći do formule koja će medjunarodnoj zajednici dati uvjerljiv i sprovodiv mehanizam da se riješi pitanje sirijskog hemijskog oružja, onda jesam za to. Ali, prvo moramo vidjeti precizne podatke.

Predsjednik je i u intervjuu za ABC World News naglasio da Sirija može spriječiti američke zračne udare time što će predati svoje hemijsko oružje.

Apsolutno, i ustvari nešto takvo se i možda i dogodi i ja to smatram umjereno pozitivnim razvojem situacije., kazao je predsjednik.

Sirijska vlada je juče pozdravila rusku inicijativu

Bivša državna tajnica Hillary Clinton sastala se juče u Bijeloj kući sa predsjednikom i zatim, uslovno, podržala ruski prijedlog.

To bi mogao biti važan korak. Ali, to nikako ne smije biti još jedan izgovor za odlaganja ili opstrukciju. A Rusija treba da napore medjunarodne zajednice podrži iskreno ili će i ona biti odgovorna., kazala je bivši državni sekretar Clinton .

Otkad je objavio da će za napade na Siriju tražiti autorizaciju Kongresa, predsjednik Obama vodi kampanju za tu podršku - razgovarajući sa kongresnim liderima u Bijeloj kući i sa svjetskim liderima na prošlonedjeljnom summitu G20 u Rusiji, te juče, brojnim intervjuima za američke informativne programe.

Predsjednikova nastojanja će vjerovatno biti krunisana za nekoliko sati, njegovim javnim televizijskim obraćanjem američkom narodu. Ankete pokazuju da se većina Amerikanaca protivi vojnoj akciji Sjedinjenih Država protiv Sirije, a prijedlog za zračne udare je i u Kongresu naišao na žestok otpor.

Gospodin Obama je u programu PBS Newshour rekao da razumije da postoje šanse da Kongres ne prihvati njegov zahtjev za autorizaciju.

Ono što ja želim da kažem jeste da je u našem dugoročnom nacionalnom interesu da osiguramo da zabrana hemijskog oružja bude sprovedena.

I drugi članovi kabineta iznose argumente za predsjednikovu namjeru. Savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice, govorila je o tome u fondaciji Nova Amerika, ovdje u Washingtonu i naglasila da vojna akcija koju predsjednik želi nikako ne znači početak još jednog rata.

Američka čizma neće stupiti na tlo Sirije i tačka. Niti ovo podsjeća na Kosovo i Libiju, gdje se radilo o produženim zračnim kampanjama. Ovo neće biti kampanja sa otvorenim krajem..., kazala je Rice.

U medjuvremenu, administracija se, kako se navodi, i dalje sprema za moguću vojnu akciju protiv Sirije.
XS
SM
MD
LG