Linkovi

Mandarinski jezik u američkim javnim školama


Nastava mandarinskog jezika u školi Walter Payton u Chicagu
Nastava mandarinskog jezika u školi Walter Payton u Chicagu

Predsjednik Barack Obama je, navodeći značaj Američko-kineskih odnosa, objavio „Inicijativu 100 hiljada u cilju povećanja raznovrsnosti studija i broja američkih studenata u Kini.

Predsjednik Barack Obama je u novembru 2009., navodeći značaj Američko-kineskih odnosa, objavio takozvanu Inicijativu 100 hiljada. Riječ je o američkim nacionalnim naporima na dramatičnom povećanju raznovrsnosti studija i broja američkih studenata u Kini.

Državni sekretar Hillary Clinton je zvanično odpočela inicijativu u maju 2010. u Pekingu, a kineska vlada je pružila jaku podršku i odmah u startu osigurala 10 hiljada stipendija za Amerikance koji studiraju u Kini. Ovom se inicijativom želi pripremiti sljedeća generacija američkih eksperata koji će raditi na održavanju rastućih političkih, ekonomskih i kulturnih veza izmedju Sjedinjenih Država i Kine.

Savjetodavni komitet Obamine "Inicijative 100 hiljada" predvodi bivši senator iz Nebraske Chuck Hagel i odlazeći gradonačelnik Chicaga Richard Daley, koji je 22 godine bio na čelu Chicaga angažujući se na promociji medju-kulturnih programa. Njegovi napori su Chicagu donjeli epitet Kini najviše prijateljskog grada, kada ga je u januaru posjetio predsjednik Kine, Hu Jintao.

Wen Ya Li, nastavnica Mandarinskog jezika u Chicagu
Wen Ya Li, nastavnica Mandarinskog jezika u Chicagu

Možda ne zvuči ka američka nastava, i možda ne izgleda kao tradicionalna američka učionica. Ali, studenti na američkom Srednjem Zapadu, u državi Illinois stiču znanja Dalekog Istoka.

"Za mlade studente mislim da je pametno da uče kineski", kaže Wen Ya Lu jedna od nekoliko nastavnika u školi Walter Payton u Chicagu.

Kineski jezik je više od deset godina sastavni dio nastavnog programa u javnim školama u Chicagu.

"Vjerujemo da smo jedna od prvih, od nekoliko škola, u kojima se počeo učiti kineski jezik", kaže Ya Lu.

"Gradonačelnik Chicaga je pokrenuo najveći Mandarinski program u javnim školama u Sjedinjenim Državama, i sada u 42 škole u Chicagu, 12 hiljada učenika uče Mandarinski", kaže William Spence, podpredsjednik Komiteta bratskih gradova sa Kinom.

On kaže da su ti časovi jezika jedan od načina na koji se odlazeći gradonačelnik Richard Daley angažirao sa Kinom, drugim najvećim trgovinskim partnerom Sjedinjenih Država.

Kineski predsjednik Hu Jintao je pozdravio takve napore i tokom posjete Sjedinjenim Državama, dio vremena je proveo u Chicagu, gdje je posjetio učenike u školi Walter Payton.

"To je vjerovatno u Kini doprinjelo skretanju pažnje na Chicago više nego bilo koji drugi pojedinčani čin", kaže Spence.

William Spence, kopresjedatelj Komiteta bratskih gradova sa Kinom
William Spence, kopresjedatelj Komiteta bratskih gradova sa Kinom

Shanghai Expo 2010. je, takodjer, pomogao predstavljanju Amerike u Kini. Državni sekretar Hillary Clinton je naložila State Departmentu da na toj izložbi postavi američki paviljon. Ona kaže da se učenje kineskog isplatilo Amerikancima koji su radili u paviljonu.

"Mislim da je jedan od razloga što smo bili drugi najposjećeniji paviljon bio u tome što su Kinezi jednostavno željeli da se susretnu sa mladim Amerikancima koji govore njihov jezik. I oni su postavljali svakojaka pitanja, a mladi Amerikaci su pitali kakav je njihov kineski. To je bio fantastičan trenutak i mi trebamo više toga", rekla je Hillary Clinton.

Gospodja Clinton je tražila od gradonačelnika Daleya da bude kopresjedatelj Savjetodavnog komiteta "Inicijative 100 hiljada". Inicijativu je prije dvije godine pokrenuo predsjednik Barack Obama podstičući 100 hiljada Amerikanaca da studiraju u Kini. Uspjeh programa zavisi od i od toga koliko će institucija širom Amerike sljediti primjer Chicaga.

William Spence iz Komitet bratskih gradova sa Kinom da je još petnaestak drugih američkih gradova prihvatilo model Chicaga i uvelo Mandarinski program u javne škole.

I pored tih programa, iz State Departmenta kažu da i dalje ima 600 puta više Kineza koji uče Engleski, nego Amerikanaca koji uče Mandarinski. Iz State Departmenta, takodjer, kažu da deset puta više Kineza studira u Sjedinjenim Državama nego Amerikanaca u Kini. Inicjativa 100 hiljada ima namjeru da taj omjer promjeni.

XS
SM
MD
LG