Linkovi

Indonezija: Posjeta predsjednika Obame se očekuje sa velikim uzbuđenjem


Obamina statua kao učenika isped škole u koju je išao dok je živio u Jakarti
Obamina statua kao učenika isped škole u koju je išao dok je živio u Jakarti

Posjeta američkog predsjednika Baracka Obame Indoneziji i Australiji je odgođena za nekoliko dana, ali ona još uvijek prouzrokuje veliko uzbudjenje, osobito u Indoneziji. Mnogi Indonežani predsjednika Obamu smatraju svojim sugrađanom, jer je njegova majka bila udata za Indonežanina i predsjednik Obama je kao dječak živio u Jakarti. Indonežanski zvaničnici i pristalice se nadaju da će predstojeća državna posjeta predsjednika Obame njegovu osobnu popularnost pretočiti u poboljšane diplomatske odnose.

U školi Besuki u Jakarti, osmogodišnja učenica Chavielda Najma i njene drugarice uvježbavaju plesnu izvedbu koju će, kako se nadaju, otplesati za najpoznatijeg bivšeg učenika te škole.

Volim predsjednika Obamu jer je on bio dobar u društvenim naukama, kaže Chavielda.

Ona, kao i mnogi Indonežani, osjeća osobnu vezu sa američkim predsjednikom, jer je on dio svog djetinjstva proveo u Jakarti i tamo pohađao školu. Na ulazu u školu je čak podignuta i njegova statua. Pa ipak, politički analitičar Wimar Witolear kaže da je predsjednik Obama veoma popularan u Indoneziji, jer većina vjeruje da on shvata indonežansku kulturu i vrijednosti.

Mi imamo većinsko muslimansko stanovništvo i vjerujemo da se krećemo pluralističkim putem, a on to prihvata i shvata. Mi ne moramo objašnjavati da smo muslimani a ne teroristi, kaže gospodin Witolear.

Neki od prijatelja i pristalica predsjednika Obame, kao njegov umirovljeni bivši učitelj Effendi, se nadaju da će se uzajamna ljubav pretvoriti u bliže veze između dvije zemlje.

Rekao bih predsjedniku da ne zaboravi Indoneziju i da poboljša odnose sa Sjedinjenim državama.

Sa mirnim reizborom predsjednika Susilo Bambang Yudhoyona prošlog juna, mnogi Indoneziju smatraju izrastajućom silom u jugoistočnoj Aziji, sa pluralističkom demokracijom u razvoju i stabilnom ekonomijom. Iako je učinila velike korake ka smanjenju prijetnje od islamskih ekstremista, ta zemlja je ipak pretrpila teroristički napad prošle godine u kojem je ubijeno sedam osoba.

Neke indonežanske islamske grupe planiraju prosvjedovati protiv posjete predsjedika Obame, navodeći da se njegova politika prema muslimanskom svijetu nimalo ne razlikuje od one njegovih prethodnika. Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati o brojnim pitanjima, uključujući i mogućnost američke isplate Indoneziji kako bi zaustavila spaljivati svoje šume, što, prema tvrdnjama stručnjaka, doprinosi globalnom zagrijavanju.

Indonežanske specijalne snage su obavile trening vježbe kako bi bile spremne odgovoriti na bilo kakvu terorističku prijetnju tokom te posjete. Usprkos zabrinutostima vezanim za dosije indonežanske vojske vezanim za ljudska prava, Sjedinjene države će vjerovatno nastaviti vojni trening indonežanskih specijalnih snaga.

Ali Dino Patti Djalal, savjetnik predsjednika Yudhoyona za međunarodne odnose, kaže da će najveće postignuće posjete vjerovatno biti ponovno uspostavljanje diplomatskog tona uzajamnog poštovanja.

Mi moramo biti manje osjetljivi na svaku stvar koja se izgovori u washingtonu. Isto tako i Washington mora biti manje osjetljiv na svaku stvar koju izgovore političari u Indoneziji. Znate da je to dio demokracije, kaže gospodin Djalal.

I dok će povratak predsjednika Obame u zemlju u kojoj je odrastao biti kratak, obje strane žele tu posjetu iskoristiti kako bi istakle ideju da Indonežani imaju prijatelja u Bijeloj kući.

XS
SM
MD
LG