Linkovi

Obama iznio plan reforme imigracijskih zakona


Predsjednik Barack Obama govori o reformi imigracijskih zakona - El Paso, Texas 5. maj 2011.
Predsjednik Barack Obama govori o reformi imigracijskih zakona - El Paso, Texas 5. maj 2011.

Predsjednik Obama je pozvao Kongres da ponovo razmotri takozvani Dream Act, zakon koji bi legalizovao studente i pripadnike američke vojske koje su roditelji doveli u Sjedinjene Države.

Predsjednik Barack Obama je jučer posjetio El Paso u Texasu, pogranični grad sa Meksikom gdje je iznio svoj plan reforme imigracijskih zakona. Predsjednik pokušava da pridobije članove Kongresa da prihvate zakon koji bi za oko 11 miliona ilegalnih imigranata omogućio put ka američkom državljanstvu. Time bi oni postali poreski obveznici što bi bilo povoljno za američku ekonomiju, smatra Obama.

Medjutim, razlike u Kongresu oko sigurnosti granica i statusa ilegalnih imigranata ostaju velike i teško je predvidjeti ishod.

Predsjednik Barack Obama je doputovao u El Paso u Texasu u nadi da će uspostaviti balans oko jednog od najtežih američkih pitanja.

"Mi se često bavimo politikom kome je dozvoljeno, a kome nije da udje u ovu zemlju", rekao je Obama.

Obama iznio plan reforme imigracijskih zakona
Obama iznio plan reforme imigracijskih zakona

Procjenjuje se da u Sjedinjenim Državama ima oko 11 miliona ilegalnih imigranata.

I predsjednik nastoji da pridobije opzicijske Republikance da rade sa njim na donošenju zakona koji bi taj problem riješio.

Ali republikanci kažu da vladina istraživanja pokazuju da veći dio američke granice sa Mexicom nije pod kontrolom, i smatraju da treba pojačati kontrolu granice prije donošenja novih imigracijskih zakona.

Obama, sa druge strane, kaže da se od 2004. broj američkih graničnih patrola udvostručio i da je količina zapljenjenog novca i oružja dramatično porasla. Ali, rekao je Obama prisutnim u El pasu, Republikanci i dalje nisu zadovoljni.

"Možda im treba jarak, Možda u taj jarak žele staviti aligatore. Oni nikada neće biti zadovoljni. I ja to shvatam - to je politika", kaže Obama.

Gospodin Obama je priznao da ni zagovornici imigranata, takodjer, nisu zadovoljni. Mnogi lideri hispanika ističu da se previše ilegalnih imigranata deportuje i traže od predsjednika da koristi svoja ovlaštenja i da to uspori:

Obama iznio plan reforme imigracijskih zakona
Obama iznio plan reforme imigracijskih zakona

"Oni žele da ja jednostavno mogu zaobići Kongres i sam promjeniti zakon. Ali se u demokraciji tako ne radi. Ono što mi zaista trebamo je nastavak borbe na sprovodjenju sveobuhvatne imigracijske reforme."

Predsjednikov plan reforme ima četiri dijela:
Dalje pojačanje sigurnosti granica.
Oštrije kazne za firme koje iskorištavaju ilegalne radnike.
Zahtijev da ilegalni imigranti priznaju da su prekršili zakon, plate kaznu, plaćaju porez i nauče Engleski.
I utvrdjivanje načina na koji ilegalni imigranti mogu steći legalni status.

Gospodin Obama je pozvao Kongres da ponovo razmotri takozvani Dream Act, zakon koji bi legalizovao studente i pripadnike američke vojske koje su roditelji doveli u Sjedinjene Države.

Taj zakon je prošle godine prihvaćen u Zastupničkom domu, ali je odbijen u Senatu.

"Mi trebamo prestati kažnjavati nevine mlade ljude za ono što su učinili njihovi roditelji. Mi trebamo prestati da im negiramo šansu da se obrazuju, ili služe u oružanim snagama. Zato trebamo usvojiti taj zakon", naglasio je Obama.

Glasovi hispanika će biti važni kada predsjednik Obama zatraži ponovni izbor 2012.

U 2008. Obama je dobio 67 procenata glasova hispanika.

Ali mu je u medjuvremenu podrška medju hispanicima opala, dijelom i zbog imigracijske politike.

Od kako je Obama, 2008. izgubio izbore u Texasu, broj hispanika koji tu žive se znatno povećao, pothranjujući nadu Demokrata da bi 2012. mogli pobjediti u toj državi.

XS
SM
MD
LG