Linkovi

Obama i stotine Amerikanaca na ruskoj crnoj listi


Moskva, Rusija
Moskva, Rusija

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je u petak da je bivši predsjednik Barack Obama među 500 američkih državljana kojima će biti uvedena zabrana (ulaska), u reakciji na najnoviju rundu sankcija koju je objavio Washington.

Ministarstvo je takođre saopštilo da je Rusija odbila najnoviji zahtev SAD-a za konzularni pristup uhapšenom novinaru Wall Street, Evanu Gerškoviču, koji je uhapšen u martu zbog sumnje da je špijunirao.

Taj korak rezultat je odbbijanja SAD-a prošlog mjeseca da odobri vize medijima koji su putovali sa ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom u UN, navodi se u saopštenju.

"Washington je trebalo odavno da nauči da nijedan neprijateljski napad na Rusiju neće proći nekažnjen", dodaje se.

Ranije u petak, Sjedinjene Države su najavile kaznene mjere protiv više od 300 pojedinaca i entiteta, sa ciljem da kazne Rusiju za njenu invaziju na Ukrajinu.

Rusija je petak izdala i nalog za hapšenje tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koji je u martu pripremio optužnicu protiv predsjednika Vladimira Putina za ratne zločine, objavili su u petak ruski mediji.

Britanski tužilac Karim Khan je na potjernici Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, objavila je državna novinska agencija TASS, pozivajući se na bazu podataka ministarstva.

Moskva je otvorila slučajeve protiv Khana i trojice sudija MKS-a 20. marta, nekoliko dana nakon što je izdata naredba za Putinovo hapšenje.

MKS i njegova kancelarija tužioca nisu imali komentar.

MKS je naredio hapšenje Putina i ruske ombudsmanke za dječija prava Marije Lvove-Belove pod optužbom za ratne zločine vezane za otmicu ukrajinske djece.

Rusija nije krila program kojim je dovela hiljade ukrajinske djece u Rusiju, već ga predstavlja kao humanitarnu kampanju za zaštitu onih koji su napušteni u zoni sukoba.

Rusija i Putin poriču da su počinili ratne zločine tokom, kako je Kremlj naziva, specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekavši da su oni zapravo žrtve zapadne agresije i laži.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG