Linkovi

Obama i Cameron - telefonska konferencija o BP-ju i izljevu nafte u Meksičkom zaljevu


Ozbiljnost razgovora o najtežoj ekološkoj katastrofi u povijesti SAD, dijelom ublažena odlukom o 'prijateljskom neslaganju' oko lakšeg pitanja: ishoda utakmice Engleska-SAD na svjetskom nogometnom prvenstvu

Način na koji se kompanija British Petroleum nosi s masovnim izljevom nafte u Meksičkom zaljevu bila je glavna tema subotnje telefonske konferencije između predsjednika Baracka Obame i britanskog premijera Davida Camerona.

Dvojica čelnika razgovarali su o naporima ove kompanije da začepi bušotinu iz koje se izlijevaju ogromne količine nafte, kao i da očisti milijune barela nafte koji su zagadili more, močvare i obale južnih američkih saveznih država.

Predsjednik Obama je već ranije izrazio jake kritike na račun kompanije BP, koja je jedna od za Britaniju najvažnijih gospodarskih komponenti. Bijela kuća, međutim, niječe da je kriza u Meksičkom zaljevu izazvala napetosti između dviju vlada. U ponedjeljak, gospodin Obama odlazi na područje Meksičkog zaljeva po četvrti puta otkako je počela kriza s bušotinom British Petroleuma.

No, oko jedne stvari su se dvojica čelnika odlučila 'prijateljski ne složiti'. Razgovarajući par sati prije početka utakmice Engleska-SAD na Svjetskom nogometnom prvenstvu, svaki od njih je izrazio uvjerenje u pobjedu vlastite ekipe. Pozivajući se na povijesni presedan - pobjedu SAD s 1:0 nad Engleskom 1950., na posljednjem svjetskom prvenstvu na kojem su se dvije reprezentacije međusobno ogledale - gospodin Obama je predložio i okladu: najbolji engleski lager protiv najboljeg američkog piva na pobjedu američkih odabranika, objavila je Bijela kuća.

XS
SM
MD
LG