Linkovi

Predsjednik objavio nove izvršne mjere koje pooštravaju kontrolu kupo-prodaje oružja


Predsjednik Barack Obama

Predsjednička, tj. izvršna naredba koja je objavljena danas u Bijeloj Kući, zahtijeva od velikog, dodatnog broja prodavaca oružja, da dobiju specijalne dozvole, a od dodatnog broja potencijalnih kupaca vatrenog oružja - da prodju kroz temeljitije provjere.

Predsjednikove mjere takodjer za cilj imaju pooštriti postojeće zakone o kupo-prodaji i nošenju oružja, zatim o temeljitijim tretmanima mentalnih oboljenja, kao i proširiti i produbiti istraživanje u polju bezbjednosti oružja.

Objavljujući nove mjere, predsjednik Obama je čak i zaplakao, govoreći o maloj djeci pobijenoj u osnovnoj školi Sandy Hook , savezna drzava Connecticut , 2014. godine. 26 osoba je tada smrtno stradalo , uglavnom dječica i nekoliko učitelja, kada je umno poremećeni Adam Lanza, koristeći oružje svoje majke, otvorio vatru po razredima., Barak Obama, američki predsjednik:

"Svaki puta kada pomislim na tu djecu, obuzme me bijes. A slične stvari se dogadjaju u Chicagu gotovo svaki dan! Svi mi moramo zahtijevati od Kongresa da se odupre lažima lobija za promicanje prava na oružje, svi mi moramo ustati u obranu naših gradjana, svi moramo tražiti od guvernera i kongresmena, i biznismena, da učine svoj dio posla kako bismo bili bezbjedniji. "

Obama je naglasio da ove mjere neće eliminirati kriminal - koji postoji svugdje u svijetu - ali će zasigurno pomoći u zaštiti života , i poštedjeti mnoge porodice strašnih gubitaka.

Kao što se i očekivalo, oni koji zastupaju pravo na oružje, su reagirali oštro na predsjedničku naredbu, ustvrdivši da ona vodi ograničavanju američkog zakonom reguliranog prava na posjedovanje oružja. Trgovac oružjem iz Texasa, James Hillin , kaže da nova pravila nisu potrebna, i dodaje:

"Na sajmovima oružja - jednostavno nema rupe u zakonu - nama je dozvoljeno da kupujem o oružje od individualnih prodavaca. Oni žele napraviti neku vrstu nacionalnog registra za oružje, medjutim, to vodi konfiskaciji.Hitler, Stalin -- svi takvi lideri su u jednom trenutku oduzeli oružje gradjanima kako bi lakše kontrolirali narod, eto, to je u pitanju. "

Predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa Paul Ryan, je predsjednikovu odluku nazvao opasnom, u smislu da prelazi granicu dozvoljenog. Ryan je dodao da predsjednik, u najmanju ruku, vrši subverziju zakonodavnog ogranka vlasti, i moguće je, krši njegovu volju.

Najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je sve veći broj Amerikanaca koji podržava temeljitiju provjeru osobe prije nego joj se proda vatreno oružje.

Vaše mišljenje:

Prikažite komentare

XS
SM
MD
LG