Linkovi

Predsjednik objavio nove izvršne mjere koje pooštravaju kontrolu kupo-prodaje oružja


Predsjednik Barack Obama
Predsjednik Barack Obama

Predsjednička, tj. izvršna naredba koja je objavljena danas u Bijeloj Kući, zahtijeva od velikog, dodatnog broja prodavaca oružja, da dobiju specijalne dozvole, a od dodatnog broja potencijalnih kupaca vatrenog oružja - da prodju kroz temeljitije provjere.

Predsjednikove mjere takodjer za cilj imaju pooštriti postojeće zakone o kupo-prodaji i nošenju oružja, zatim o temeljitijim tretmanima mentalnih oboljenja, kao i proširiti i produbiti istraživanje u polju bezbjednosti oružja.

Objavljujući nove mjere, predsjednik Obama je čak i zaplakao, govoreći o maloj djeci pobijenoj u osnovnoj školi Sandy Hook , savezna drzava Connecticut , 2014. godine. 26 osoba je tada smrtno stradalo , uglavnom dječica i nekoliko učitelja, kada je umno poremećeni Adam Lanza, koristeći oružje svoje majke, otvorio vatru po razredima., Barak Obama, američki predsjednik:

"Svaki puta kada pomislim na tu djecu, obuzme me bijes. A slične stvari se dogadjaju u Chicagu gotovo svaki dan! Svi mi moramo zahtijevati od Kongresa da se odupre lažima lobija za promicanje prava na oružje, svi mi moramo ustati u obranu naših gradjana, svi moramo tražiti od guvernera i kongresmena, i biznismena, da učine svoj dio posla kako bismo bili bezbjedniji. "

Obama je naglasio da ove mjere neće eliminirati kriminal - koji postoji svugdje u svijetu - ali će zasigurno pomoći u zaštiti života , i poštedjeti mnoge porodice strašnih gubitaka.

Kao što se i očekivalo, oni koji zastupaju pravo na oružje, su reagirali oštro na predsjedničku naredbu, ustvrdivši da ona vodi ograničavanju američkog zakonom reguliranog prava na posjedovanje oružja. Trgovac oružjem iz Texasa, James Hillin , kaže da nova pravila nisu potrebna, i dodaje:

"Na sajmovima oružja - jednostavno nema rupe u zakonu - nama je dozvoljeno da kupujem o oružje od individualnih prodavaca. Oni žele napraviti neku vrstu nacionalnog registra za oružje, medjutim, to vodi konfiskaciji.Hitler, Stalin -- svi takvi lideri su u jednom trenutku oduzeli oružje gradjanima kako bi lakše kontrolirali narod, eto, to je u pitanju. "

Predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa Paul Ryan, je predsjednikovu odluku nazvao opasnom, u smislu da prelazi granicu dozvoljenog. Ryan je dodao da predsjednik, u najmanju ruku, vrši subverziju zakonodavnog ogranka vlasti, i moguće je, krši njegovu volju.

Najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je sve veći broj Amerikanaca koji podržava temeljitiju provjeru osobe prije nego joj se proda vatreno oružje.

XS
SM
MD
LG