Linkovi

Obama naredne sedmice govori o zapošljavanju


Predsjednik Barack Obama napominje da otvaranje novih radnih mjesta mora da bude prioritet Vašingtona.
Predsjednik Barack Obama napominje da otvaranje novih radnih mjesta mora da bude prioritet Vašingtona.

Prepucavanja na relaciji Bijela kuća - Zastupnički dom Kongresa nastavljena su i oko za iduću sedmicu najavljenog predsjednikovog obraćanja zakonodavcima. Predsjednik Barack Obama nagovijestio je da će bi o zapošljavanju i politici koja bi trebala da pospješi otvaranje radnih mjesta rado govorio u srijedu, iz Kongresa je stigao odgovor da je četvrtak bolji termin - pa se i zakazivanje predsjednikovog govora proplelo stranačkim nadgornjavanjem, što samo nagovještava burne debate o zakonu koji će Bijela kuća uskoro uputiti na Kapitol Hil.

Bijela kuća je tražila da se predsjednik Obama obrati zakonodavcima u srijedu u vrijeme debate republikanskih predsjedničkih kandidata. Prvi čovjek Zastupničkog doma John Boehner odgovorio je, navodeći određene logističke razloge, da Kongresu više odgovara četvrtak - termin u kome će biti direktno prenošena prva utakmica ovogodišnjeg NFL šampionata.

Čini se da slijedi nastavak duge rasprave između prvaka dvije stranke, koje je posebno obilježila ljetošnja debata o podizanju granice zaduženja.

Predsjednik Obama kaže da prioritet Vašingtona sada mora da bude otvaranje radnih mjesta:

Posao mora da se uradi. Tu su radnici koji su spremni. Zbog toga očekujem da Kongres djeluje odmah.“

Obamin plan koji će zakonodavci i šira javnost čuti u četvrtak, 8. septembra oslanja se na tri na tri ključna momenta: smanjenje poreza, uključujući i poreske olakšice za kompanije koje zaposle nove radnike, ulaganje u infrastrukturu (posebno građevinske projekte) i pomoć osobama koje su bez posla 6 ili više mjeseci.

Ton rasprave o terminu predsjednikovog govora, za neke, nagovještava spor u vezi sa predsjednikovim planom smanjenja nezaposlenosti.

Poslednja stvar koja je Bijeloj kući potrebna, bilo je da ispadne da se povlači pred predsjednikom Zastupničkog doma, a to se dogodilo. A posljednja stvar potrebna Kongresu i Bijeloj kući, bila je razmirica koja djeluje kao da ne mogu ništa da riješe“, kaže strateg Demokratske stranke Džejms Karvil.

Predsjednik Obama sinoć je e-meilom pozvao pristalicame da izvrše pritisak na Kongres da prihvati njegove inicijative. „Možemo da ih pritisnemo da urade pravu stvar“, napisao je Obama u poruci pod nazivom - „Frustriran“.

U međuvremenu iz Sekretarijata za rad saopšteno je da se smanjio broj onih koji su tražili pomoć za nezaposlene, što je prvo smanjenje poslije tri nedjelje.XS
SM
MD
LG