Linkovi

Obama naredne sedmice govori o zapošljavanju


Predsjednik Barack Obama napominje da otvaranje novih radnih mjesta mora da bude prioritet Vašingtona.

Prepucavanja na relaciji Bijela kuća - Zastupnički dom Kongresa nastavljena su i oko za iduću sedmicu najavljenog predsjednikovog obraćanja zakonodavcima. Predsjednik Barack Obama nagovijestio je da će bi o zapošljavanju i politici koja bi trebala da pospješi otvaranje radnih mjesta rado govorio u srijedu, iz Kongresa je stigao odgovor da je četvrtak bolji termin - pa se i zakazivanje predsjednikovog govora proplelo stranačkim nadgornjavanjem, što samo nagovještava burne debate o zakonu koji će Bijela kuća uskoro uputiti na Kapitol Hil.

Bijela kuća je tražila da se predsjednik Obama obrati zakonodavcima u srijedu u vrijeme debate republikanskih predsjedničkih kandidata. Prvi čovjek Zastupničkog doma John Boehner odgovorio je, navodeći određene logističke razloge, da Kongresu više odgovara četvrtak - termin u kome će biti direktno prenošena prva utakmica ovogodišnjeg NFL šampionata.

Čini se da slijedi nastavak duge rasprave između prvaka dvije stranke, koje je posebno obilježila ljetošnja debata o podizanju granice zaduženja.

Predsjednik Obama kaže da prioritet Vašingtona sada mora da bude otvaranje radnih mjesta:

Posao mora da se uradi. Tu su radnici koji su spremni. Zbog toga očekujem da Kongres djeluje odmah.“

Obamin plan koji će zakonodavci i šira javnost čuti u četvrtak, 8. septembra oslanja se na tri na tri ključna momenta: smanjenje poreza, uključujući i poreske olakšice za kompanije koje zaposle nove radnike, ulaganje u infrastrukturu (posebno građevinske projekte) i pomoć osobama koje su bez posla 6 ili više mjeseci.

Ton rasprave o terminu predsjednikovog govora, za neke, nagovještava spor u vezi sa predsjednikovim planom smanjenja nezaposlenosti.

Poslednja stvar koja je Bijeloj kući potrebna, bilo je da ispadne da se povlači pred predsjednikom Zastupničkog doma, a to se dogodilo. A posljednja stvar potrebna Kongresu i Bijeloj kući, bila je razmirica koja djeluje kao da ne mogu ništa da riješe“, kaže strateg Demokratske stranke Džejms Karvil.

Predsjednik Obama sinoć je e-meilom pozvao pristalicame da izvrše pritisak na Kongres da prihvati njegove inicijative. „Možemo da ih pritisnemo da urade pravu stvar“, napisao je Obama u poruci pod nazivom - „Frustriran“.

U međuvremenu iz Sekretarijata za rad saopšteno je da se smanjio broj onih koji su tražili pomoć za nezaposlene, što je prvo smanjenje poslije tri nedjelje.XS
SM
MD
LG