Linkovi

Fokus summita G7 : Rusija, IS, & Grcka


Američki predsjednik Obama je rekao da postoji jaki konsensus da se održi pritisak na Rusiju zbog njene uključenosti u ukrajinski sukob, i zbog aneksije Krima prošle godine.

Ruski predsjednik je isključen sa summita koji se održava u Njemačkoj , i to već drugu godinu za redom, zbog umiješanosati Rusije u ukrajinski rat.

Sto se tiče Grčke, tj. ogromnog duga čiju ratu treba sada isplatiti, američki predsjednik je rekaio da će vlada u Atini jednostavno morati donijeti neke teške odluke, koje će biti dobre dugoročno gledano, kako bi se reformirala praksa državne potrošnje.

Masivni prošlonedjeljni kibernetički napad na sisteme američke vlade , kazao je gospodin Obama, se dogodio djelomično zbog zastarjelih kompjutera u vladi.

A kada je u pitanju borba protiv tzv. Islamske države, Amerikancima predvodjena koalicija još uvijek nema kompletnu strategiju, priznao je američki predsjednik, ukazujući na, kako je rekao, nespremnost snaga sigurnosti koje se regrutiraju u Iraku - kao primarnu prepreku uspješnojoj borbi.

Predsjednik Barack Obama je rekao da ruskom predsjedniku Putinu treba postaviti pitanje da li on želi nastaviti uništavati ekonomiju svoju zemlje usljed želje da ponovno stvori slavu Sovjetske imperije tako što će nastaviti podržavati pro-ruske separatiste u Ukrajini - ili će pak pristupiti poštivanju ukrajinskog suvereniteta.

"Ruske akcije u Ukrajini štete samoj Rusiji i ruskom narodu, " kazao je američki predsjednik.

On je potom govorio o borbi pritv militanata ISIL-a:

"Još uvijek nemamo potpunu strategiju jer ona zahtijeva i odlučnost Iračana," kazao je Barack Obama. On se na marginama sastanaka G7 sastao i sa iračkim premijerom Haider al-Abadijem.

"Sve zemlje naše medjunarodne koalicije su pripravne uraditi više kako bi se istrenirale iračke snage sigurnosti. Medjutim, ono što je i danas prisutno u Iraku jest da ima mjesta gdje su naši kapaciteti raspoloživi za trening mnogo veći od zainteresiranih Iračana," dodao je gospodin Obama.

Razgovori sa Abadijem su uslijedili nakon što je irački premijer zamolio za dodatnu pomoć od savezničkih snaga, koje već godinu dana vrše zračne udare na ISIL.

Američki i francuski zvaničnici su Iraku dali glas povjerenja nakon ovih razgovora, dodajući da je dosta toga i postignuto, ali da treba dodatne opreme i treninga kako bi se ojačala iračka ofanziva u cilju preuzimanja teritorija koje su oteli militanti.

Predsjednik Obama je rekao kako je sa Abadijem razgovarao i o potrebi da se regrutira mnogo više ljudi iz sunitskih redova, pogotovo iz pokrajine Anbar, čiji je glavni grad, Ramadi , zauzeo ISIL. Bez sudjelovanja lokalnog stanovništva u borbi protiv ISIL-a, teže je oduzeti i zadržati teritorije, zaključio je Obama.

Američki predsjednik je takodjer priznao da postoji , kako se izrazio, naslijedje nepovjerenja , koje je premijer Abadi naslijedio - Irak je podijeljena zemlja čiji stanovnici nemaju povjerenja u centralnu vladu.

"Ako suniti, Kurdi i šiiti , svi osjećaju da se njihove brige i problemi ozbiljno uzimaju u razmatranje, i da funkcioniranje u okviru legitimne političke strukture može obezbijediti sigurnost, prosperitet, nediskriminaciju - onda će nam svima biti mnogo lakše poraziti Islamsku Državu, kazao je Obama i nastavio

"Tamo gdje smo izravno istrenirali iračke snage i opremili ih, i gdje postoje naše lokacije za pomoć, oni efikasno operiraju. Tamo gdje nismo, tamo nema borbenog morala, nema opreme, i to umanjuje efikasnost iračkih snaga. Stoga želimo dodatni trening i opremanje, fokusirane, istrenirane snage, a to želi i premijer Abadi. ", zaključio je Barack Obama.

Grupa 7 se sastoji od Sjedinjenih Država, Njemačke, Britanije, Francuske, Italije, Kanade i Japana.

XS
SM
MD
LG