Linkovi

Reizbor predsjednika Obame bi mogao zavisiti od rješenja evropske financijske krize


Kriza eurozone će vjerovatno dominirati samitom G20, koji počinje u ponedjeljak u meksičkom ljetovalištu Los Cabos.
Kriza eurozone će vjerovatno dominirati samitom G20, koji počinje u ponedjeljak u meksičkom ljetovalištu Los Cabos.

Evropa je najveći trgovinski partner Amerike, i neuspjeh da se oživi ekonomija bi vjerovatno doveo do nevolja po američku ekonomiju, što bi opet moglo dovesti do neuspjeha reizborne kampanje predsjednika Obame

Veliki dio pažnje američkog predsjednika Baracka Obame na ekonomskom samitu G-20, koji će se sljedeće sedmice održati u Meksiku, će možda biti nastojanja da se pomogne Evropi da riješi svoje financijske probleme. Međutim, reizbor predsjednika Obame bi mogao zavisiti od toga.

Iako će samitu prisustvovati predstavnici najvećih ekonomija u svijetu, mnogi analitičari se slažu da će kriza eurozone vjerovatno dominirati samitom G20, koji počinje u ponedjeljak u meksičkom ljetovalištu Los Cabos. Stewart Patrick je viši savjetnik u Odboru za vanjske odnose.

Kriza eurozone će biti prva i druga najvažnija stvar na dnevnom redu samita, kaže on.

Parlamentarni izbori u Grčkoj u narednu nedjelju mogli bi dodati osjećaj hitnosti naporima za rješenje krize. Glasači u Grčkoj će birati između kandidata koji podržavaju mjere štednje koje su došle sa evropskim paketom pomoći i onih koji žele poništiti taj sporazum, moguće izvodeći Grčku iz eurozone. Obamina administaracija se nada da će evropski lideri na samitu objaviti nacrt odgovora za dužničku i bankovnu krizu. Oni se također nadaju da će plan uključivati manje štednje i više napora ka podsticanju rasta i stabiliziranju evropskog financijskog sistema.

Dio toga je poduzimanje jasne akcije što je moguće prije, kako bi se doveo kapital u oslabljene banke. Isto tako je važno da lideri iznesu okvir i viziju jače eurozone, uključujući veću suradnju po pitanju budžeta i bankarske politike, rekao je predsjednik Obama.

Kolaps eurozone bi mogao imati posljedice i van Evrope, kaže Stewart Patrick.

Također postoji strah da bi to moglo sa sobom povući globalnu ekonomiju u trenucima kada neka od izrastajućih tržišta, uključujući Kinu i Indiju, počinju posustajati kao pokretači ekonomskog rasta, kaže gospodin Patrick.

Evropa je najveći trgovinski partner Amerike, i neuspjeh da se oživi ekonomija bi vjerovatno doveo do nevolja po američku ekonomiju, što bi opet moglo dovesti do neuspjeha reizborne kampanje predsjednika Obame. U Los Cabosu, predsjednik Obama će održati susret sa ruskim predsjedikom Vladimirom Putinom. Kako se očekuje, oni bi mogli razgovarati o ruskom protivljenju sankcijama protiv Irana i Sirije, i sumnjama Moskve vezanim za američke planove sa sistem raketne odbrane u Evropi. Ali autor David Satter, viši savjetnik u institutu Hudson, ne očekuje napredak.

Nije vjerovatno da će se ti ciljevi postići na samitu, jer ruska strana nema nikakvog interesa da postigne sporazum o tim pitanjima, kaže David Satter.

Ali u interesu većine lidera zemalja G20 je rješenje svjetskih ekonomskih problema. Oni se nadaju da će započeti uvjeravanjem Evropljana da prvo riješe svoje probleme.
XS
SM
MD
LG