Linkovi

Ostavština predsjednika Obame u polju vanjske politike


Dok se predsjednik Obama sprema napustiti Bijelu kuću, I kritičari I pristalice se slažu da je njegov dosije po pitanju vanjske politike pomiješan, od ubistva lidera al Qaide Osame bin Ladena do nemoći u svjetlu previranja I nasilja u mnogim dijelovima svijeta, uključujući Srednji istok. Većina stručnjaka se također slaže da je teško predvidjeti kakav će utjecaj novoizabrani predsjednik Donald Trump imati na Obaminu ostavštinu na svjetskoj sceni. Naša dopisnica iz Bijele kuće Cindy Saine donosi prilog o predaji liderske baklje između dva veoma različita čovjeka.

Predsjednik Obama se suočio sa mnogim teškim pitanjima o nesposobnosti Sjedinjenih država da zaustave krvoproliće u Siriji. Jedno od tih pitanja mu je postavljeno na press konferenciji u decembru.

Godinama radimo na zaustavljanju građanskog rata u Siriji I ublažavanju ljudskih patnji. To je jedno od najtežih pitanja sa kojima sam se suočio kao predsjednik. Odgovornost za tu brutalnost leži samo na jednom mjestu, a to je Assadov režim I njegovi saveznici, Rusija I Iran. Njihove ruke su ukaljane tom krvi I zločinima, rekao je predsjednik Obama.

Njemu se može zahvaliti za okončanje borbene uloge američkih vojnika u Iraku I Afganistanu, kao što je to I obećao tokom svoje kampanje. Najmanje jedan analitičar ga je pohvalio za suočavanje sa teškom situacijom koju je naslijedio od Bushove administracije.

Svijet je uveliko bio u nevoljama, I on je situaciju preuzeo u svoje ruke u trenucima kada smo bili uvučeni u ratove u Iraku I Afganistanu bez kraja na pomolu, I on ih je priveo kraju kada je u pitanju američka vojna uključenost i veliko prisustvo američkih vojnika, kaže Brian Katulis iz Centra za američki progres.

Neki analitičari se međutim ne slažu, govoreći da Obama svijet za sobom ostavlja manje sigurnim nego kada je preuzeo dužnost.

Smatram da nema sumnje da postoji zabrinutost vezana za američko povlačenje Iz svijeta, naizgled nedostatak američke pažnje, fokusa I predanosti, te uključenosti. To uveliko vidim na Srednjem istoku, čujem to od Evropljana, kao I u Aziji, kaže James Carafano, iz Fondacije Heritage.

Predsjednik Obama I novoizabrani predsjednik Trump su se već sukobili po brojnim pitanjima vanjske politike, uključujući rusko miješanje u američke izbore, sporazum o nuklearnom pitanju sa Iranom, pristup Kini kao I zatvaranje američkog pritvornog centra u Guantanamu. Obama je reporterima rekao da za svog nasljednika ima sljedeću poruku.

Ono što sam savjetovao novoizabranog predsjednika, po cijelom spektru vanjskopolitičkih pitanja, je da mora osigurati da stvari odrađuje na sistematski način, sa namjerom. On bi trebao osigurati da njegov tim bude u potpunosti obavješten o tome šta se dešavalo u prošlosti I gdje bi mogući nedostaci mogli poništiti godine iskustva, rekao je Barack Obama.

Ali čini se da Trump slijedi vlastiti put u svojim ranim susretima sa svjetskim liderima, prije nego postane glavnokomandujući 20. Januara.

XS
SM
MD
LG